2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Ősztől működhet az európai digitális könyvtár

2008. augusztus 12. 12:04

Ősszel megkezdheti működését az európai digitális könyvtár, amelynek révén egyetlen internetes portálon keresztül, hosszú távon mindenki számára elérhető lesz a sokszínű európai kultúra.

A brüsszeli uniós végrehajtó szerv biztosa, Viviane Reding azonban azt is jelezte, a teljes körű működéshez még az uniós tagállamok további erőfeszítéseire lesz szükség.

A kulturális művek digitalizálásával az európai polgárok számára elérhetővé válnak majd a külföldi múzeumok, könyvtárak és levéltárak anyagai anélkül, hogy a keresett adatok felkutatására utazni kényszerülnének vagy több száz oldalt kellene átböngészniük.

Az európai könyvtárak könyvállománya két és fél milliárdnál is több példányra tehető, a levéltári anyagoknak azonban csak százaléka érhető el digitális formában. A bizottság ezért ismét felkérte a tagállamokat, hogy tegyenek többet a digitalizált anyagok online elérhetősége érdekében.

A végrehajtó szerv mindehhez a 2009-2010-es időszakban 120 millió euróval járul hozzá, de - mint jelezte - a nemzeti intézmények részéről is jelentős befektetésekre van szükség, miközben jelenleg a legtöbb országban csak kisebb mértékű és szétaprózódott finanszírozással találkozunk.

Brüsszel arra kérte a tagállamokat, hogy gyűjteményeiknek az európai polgárok számára történő elérhetővé tétele érdekében növeljék a digitalizáláshoz rendelkezésre álló kapacitásaikat és vonják be a magánszektort.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár