2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra keresik Mária királyné kincses dereglyéit

2008. augusztus 3. 16:04

Vasárnap újra kezdik a kutatást Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után, amelyek a mohácsi vész idején, menekülés közben kincsekkel megrakva a Dunakanyarban süllyedtek el.

Tóth J. Attila és önkéntes búvárokból álló csapata egy Los Angeles-i alapítvány segítségével másfél millió forintért vásárolt egy szonárt, amellyel a folyómederből kiálló tárgyak jól láthatók. Többek között ennek segítségével kezdik meg az Esztergom és Pilismarót közötti Duna szakasz medrének feltérképezését.

A régész elmondta, hogy korábban alacsony vízállásnál egy férfi ezen a területen a középkorban a hajódeszkákhoz használt iszkábaszegeket talált, de akkor nem volt pénz a kutatásra.

A szonárral, közvetlenül a műszer megérkezése után két napot már dolgoztak, de a berendezés elromlott. Az eddigi tapasztalatok alapján a szonár nagyon pontos képet ad a folyómederről, Tóth J. Attila szerint 50-60 százalék, hogy sikerrel járnak. Eddig két olyan pontot találtak, ahol elsüllyedt vízijármű lehet.

A krónikák szerint Mária királyné - férje II. Lajos magyar és cseh király halála után - 500 éve kényszerült menekülni, de flottáján a Dunán rajtaütöttek és több hajója is elsüllyedt. Állítása szerint tíz mázsa ezüstpénzt vitt magával. A hullámsírból azóta sem került elő egyetlen dereglye sem.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár