2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Búvárok a királyi kincs nyomában

2006. október 4. 08:30

Két napon át kutattak búvárok Esztergom és Szob között a Duna medrében. Reményeik nem váltak valóra, nem bukkantak a középkorban elsüllyedt hajó nyomára. Tevékenységük mégsem volt eredménytelen: a merülések során kelta és bronzkori leleteket találtak - írta a Népszabadság.

A Duna medrében a keresést lakossági bejelentéseket követően kezdték meg - mondta el Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze. Egy, a középkorban a hajódeszkák tömítésére szolgáló, úgynevezett iszkábaszeg felbukkanásából arra lehetett következtetni, hogy a meder egy korabeli hajóroncsot rejt.

A középkori hajóroncs akár Mária királynénak, II. Lajos, a mohácsi csatában elesett uralkodó özvegyének a hajója is lehet, ugyanis erre menekült 1526-ban udvartartásával. Az akkori flotta 76 hajóból állt, ennek egy része elsüllyedt, más részét kirabolták. A helyi legendák szerint a kincsből időnként találnak egy-egy darabot a halászok, ami gazdaggá teszi őket. Az eddigi ismeretek szerint a történet több mint legenda - állítja Tóth J. Attila.

A kutatás pontos helyét a régész nem árulta el, hiszen a búvárok által megtalált kelta és bronzkori leletek is jelentősnek mondhatók, s a dereglye további felkutatásáról sem mondtak le. A kiterjedt kutatáshoz azonban a nagy terület, a rossz látási viszonyok miatt korszerű műszerekre lenne szükség. Amennyiben sikerül támogatókat találni, újrakezdik a régészek a feltáró munkát.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár