2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A nagyközönség számára is megnyílik a Sándor-palota

2008. július 31. 08:40

A nagyközönség számára is megnyitják a Köztársasági Elnöki Hivatalnak helyet adó budavári Sándor-palotát: az épület történetét bemutató kamarakiállítás minden hétvégén látogatható.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóreferensének tájékoztatása szerint a földszinten található kiállítás az augusztus 2. és szeptember 28. közötti hétvégi napokon ingyenesen lesz látogatható, 10 és 18 óra között.

A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 20-21-én a tárlat mellett a legendás Sándor Móric gróf, az Ördöglovas szülőhelyeként is ismert palota történelmi termei is nyitva állnak majd az érdeklődők előtt. A közlés szerint a látogatás előzetes bejelentkezést nem igényel.

A budavári Szent György téren álló épületet 1803-1806 között emeltette Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő, miután 22 ezer akkori forintért megvásárolták Buda városától az értékes telket a rajta álló két kaszárnyaépülettel. Máig tisztázatlan, ki volt az építész: feltehetően a neves bécsi építőmester, Johann Aman valósította meg Pollack Mihály terveit.

Ami biztos: az alkotók a korabeli Közép-Európa egyik legszebb kora klasszicista palotájával ékesítették a Várhegyet a kor technikai nívójának is megfelelve, központi fűtéssel, nyugati divatú télikerttel.

Az épület az 1867-es kiegyezéstől a II. világháború befejezéséig a miniszterelnök hivatalának adott otthont. Az Országgyűlés 2002. november 5-én alkotott törvényt arról, hogy a középkori ferences kolostor alapjaira, majd egy 18. századi kaszárnya falaira épült, Dunára néző, főúri palota szolgál a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár