2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Rehabilitálásért küzdenek az utolsó cár ügyvédei

2008. július 13. 13:55

Az orosz cári család megtámadta az orosz legfelsőbb bíróság döntését, amelyben a testület elutasította a kivégzett II. Miklós cár és családtagjainak rehabilitálását.

`Felülvizsgálati panasszal fordultunk a legfelsőbb bíróság elnökségéhez amiatt, hogy a bíróság - 2007. november 8-i ítéletével - végül nem adott jogi értékelést a bizonyítékokról` - közölte pénteken Moszkvában German Lukjanov, a Romanov-ház jelenlegi fejének, Marija Vlagyimirovna nagyhercegnőnek az ügyvédje. Az ügyben egy újabb keresetet is beadtak a tveri kerületi bírósághoz, amiért a főügyész megtagadta a bizonyítékok kiadását. Emellett annak bizonyítását kérik, hogy a rehabilitálás elutasításáról arra jogosult személyek határoztak.

II. Miklós csapatszemlén, 1910

Lukjanov politikai döntések nevezte a tavaly novemberi elutasítást, amelynek indoklása szerint a feleségével és öt gyermekével együtt 1918-ban agyonlőtt II. Miklós cár nem politikai megtorlás, hanem közönséges bűncselekmény áldozata lett.

II. Miklóst bírósági tárgyalás nélkül végezték ki a bolsevikok 1918. július 17-re virradó éjszaka egy jekatyerinburgi ház pincéjében. Feleségét, Alekszandrát, négy lányukat és fiúkat a személyzettel együtt ugyancsak lemészárolták. A bolsevik hatóságok politikai bűnözőnek minősítették a cárt, akit az orosz nemzet felett gyakorolt kegyetlen zsarnokságban találtak bűnösnek.

A cári család kancelláriájának vezetője, Alekszandr Zakatov pénteken a halálos ítélet érvénytelenítését követelte a jelenlegi orosz hatóságoktól. Megismételte, hogy bár mindenképp Oroszországban akarják elérni a rehabilitálást, nem zárják ki, hogy végül a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. Zakatov - magánvéleményét hangoztatva - kifogásolta, hogy a Lenin-mauzóleumot még mindig nem bontották el a Vörös téren, egyúttal szorgalmazta mindazon köztereknek és létesítményeknek az átnevezését, amelyek ma is a szovjet időkben bűncselekményeket elkövető politikusok nevét viselik.

A kancelláriavezető végül közölte, hogy a Romanov-ház nem ismeri el a cárinak azokat a maradványokat, amelyeket tavaly augusztusban Jekatyerinburg közelében találtak, s amelyekről feltételezték, hogy a család két utolsó, még nem azonosított tagjától, Alekszej cárevicstől és Mária nagyhercegnőtől származnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár