2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cári gyerekeket találtak Jekatyerinburgban

2008. május 5. 09:00

Az utolsó orosz cár két gyermekének földi maradványait találták meg tavaly nyáron, ezt számos egyéb vizsgálat mellett egy amerikai laboratóriumban végzett DNS-teszt is igazolta.

Előzőleg hasonló eredményre jutottak a helyi törvényszéki orvos szakértők, egy neves moszkvai laboratórium, az Egyesült Államok fegyveres erőinek DNS-azonosítási laboratóriuma és Massachusetts állam egyetemének genetikai laboratóriuma.

Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös maradványainak keresését Jakov Jurovszkijnak, a kivégzés irányítójának nemrég még titkosan kezelt, többek által hamisnak tartott naplója alapján több jekatyerinburgi tudományos és társadalmi szervezet kezdeményezte. Jurovszkij szerint a kivégzett család két tagját másutt temették el, mint a többieket, hogy ezzel is megnehezítsék az esetleges későbbi azonosítást. A vizsgálatsorozat nyomán végleg egyértelművé vált, hogy Mária nagyhercegnő és  Alekszej trónörökös földi maradványairól van szó.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918 áprilisának végén az uráli Jekatyerinburgba szállították. 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában fegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára.

1991-ben kilenc savval leöntött és elégetett holttest maradványait találták meg. A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították, mégpedig gyilkossági ügyben indított bűnvádi eljárás keretében. A cári család élő tagjai és az orosz állam között ugyanis jogi vita zajlik arról, hogy II. Miklós a politikai represszió áldozatának tekintendő és rehabilitálandó-e. A hivatalos orosz álláspont szerint gyilkosság történt.

A cárt 1998-ban a szentpétervári Péter Pál-erőd székesegyházában, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén helyezték végső nyugalomra. Rosszel arról nem szólt, hol helyezik végső nyugalomra az azonosított maradványokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár