2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Regényeiben állt bosszút a németeken Ian Fleming

2008. július 4. 16:14

James Bond megalkotója helyeselte az úgynevezett "békítési politikát", és "vérszomjas brigádnak" nevezte azokat, akik meg akarták fékezni a náci Harmadik Birodalmat.

A tekintélyes napilap nemrég tette fel a világhálóra az 1785 óta publikált számait. A 20 millió cikk, hír és olvasói levél között van Fleming írása is, amely az 1938. szeptember 28-i számban jelent meg, éppen azon a napon, amikor Neville Chamberlain brit miniszterelnök Münchenben találkozott Adolf Hitlerrel és Benito Mussolinivel, valamint Edouard Daladier francia kormányfővel.

Fleming. Ian Fleming.

"Sir, nem lesz béke, visszatérés a sikerhez, a boldogsághoz Európában, amíg Anglia és Franciaország nem fogadja el Hitler programját a leszerelési paktumért cserébe" - írta a későbbi kémregényíró.

Fleming akkor úgy gondolta, hogy hinni kell Hitler szavában, amely szerint csak a németeket akarja egyesíteni és az 1919-es versailles-i szerződést semmissé tenni. Abban az időben sokan meg voltak győződve arról, hogy a Szudéta-vidék átengedésével meg lehet oldani a válságot. Az író azonban nem volt pacifista. Azt írta, hogy ha Hitler mégsem áll meg, akkor "meg kell hallgatni a háborús hangokat".

A békítési politika csődöt mondott és a szégyen szinonimája lett. Fleminget beszervezte a brit titkosszolgálat, és a háború alatt a németek ellen harcolt, utána pedig megírta a 007-es sorozatot, amelyben a figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy James Bond számos ellenfelének német neve van. A Moonrakerben például Hugo Draxa Hugo von der Drache náci gróf megszemélyesítője és adjutánsa, Willy Krebs pedig Hans Krebs tábornokot, vezérkari főnököt idézi, aki a második világháború utolsó napjaiban a fegyverszünetről próbált tárgyalni a szovjetekkel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár