2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a fáraók hadseregének főhadiszállását

2008. május 29. 12:00

Egyiptomi régészek a Sínai-félszigeten rábukkantak egy katonai erődítményrendszerre, ahonnan a fáraók hadvezérei több mint 1500 éven át irányították az ország északi határainak védelmét.

Az erődítmény és a hozzá `kapcsolódó` település, amelyet a régészek az óegyiptomi Taru-ként (Tjaro) azonosítottak, a Sínai-félszigeten, a modern kori Kantarától 3 kilométerre északra található. Az ősi város annak az egykori hadiútnak a kiindulópontja volt, amely a Nílus völgyét a részben egyiptomi uralom alatt lévő Levantéval kötötte össze - jelentette be a témáról kiadott közleményében az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa.

A régészek Mohamed Abdel Makszud vezetésével 1986 óta dolgoznak az erődítmény és a hadiút feltárásán, ám csupán az idén fedezték fel azokat a feliratokat, amelyek segítségével sikerült azonosítani a települést. A felírat három fáraót említ - II. Thotmeszt, aki i.e. 1512-től uralkodott, s felépítette a hadiút mentén az egyik katonai erődítményt, I. Széthi-t, az újbirodalmi XIX. dinasztia második uralkodóját (i.e. 1290-1279), valamint fiát, II. Ramszeszt, aki i.e. 1279 és 1213 között irányította Egyiptom sorsát.

Az ásatások során feltártak egy 500x250 méteres, vályogtéglából emelt, négy méter magas őrtornyokkal rendelkező erődítményt, amely a szakemberek szerint II. Ramszesz uralkodása idején épült.

"Az előzetes kutatások szerint az Újbirodalomtól kezdve a Ptolemaioszok koráig ez lehetett az egyiptomi hadsereg főhadiszállása. Az Újbirodalom kezdetét i.e. 1570-re datálják, a Ptolemaioszok kora pedig Kleopátra halálával, az i.e. 1. században ért véget. Az erődítmény régészeti jellegzetességei megegyeznek az óegyiptomi templomokban talált, Taruról szóló leírásokkal, amelyek ismertetik a katonai útvonal, a Hórusz-út kiindulópontján fekvő város alaprajzát" - olvasható a közleményben.

A régészeti helyszín érdekességei közé tartozik egy szentély, amely a Sínai-félszigeten fellelt első újbirodalmi templom leht. A régészek megtalálták a hadsereg raktárait is, ahol a fegyverek mellett a gabonát, az agyagedényeket tárolták.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár