2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékművet kaptak a navahó kódbeszélők

2008. március 2. 11:00

Emlékművet állítottak a második világháborúban szolgált navahó indián kódbeszélők tiszteletére Phoenixben, Arizona állam fővárosában a nemzeti hősök szoborparkjában.

A csaknem három méter magas bronzszobor egy navahó katonát ábrázol bevetés közben, amint üzenetet küld a rádióján. Az amerikai nemzet és Arizona történetének kiemelkedő személyiségei előtt tisztelgő emlékművek között állították fel a Wesley Bolin Memorial Plazán.

"Sokáig másodosztályú polgárként kezeltek minket, most pedig hősként ünnepelnek. A legtöbben soha nem hitték volna, hogy Arizona állam ilyen megtiszteltetésben részesíti a népemet"
- mondta Keith Little, a kódbeszélők egyesületének elnöke a szoboravató ünnepségen.

A törzs az Arizona, Utah és Új-Mexikó határvidékén elterülő rezervátumban él. A Pearl Harbor ellen 1941 decemberében intézett japán légitámadás után több ezren jelentkeztek önként a seregbe. A tengerészgyalogságon nagyjából 420 navahót képeztek ki rejtjelező specialistának. A csendes-óceáni fronton vívott összes csatában részt vettek. Az anyanyelvüket használták és a japánok soha nem tudták megfejteni az üzeneteiket.

A kódbeszélők (code talkers) akkor vonultak be végérvényesen a világháborús legendák közé, amikor az egyik legvéresebb ütközet, Ivo Dzsima ostromának első két napja alatt percnyi szünetet sem tartva több mint 800 üzenetet továbbítottak mindössze hatan. Hibátlanul végzett munkájuk kulcsfontosságúnak bizonyult abban, hogy az amerikaiak végül be tudták venni a szigetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár