2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Megoldatlan problémák a szlovák-magyar történész-találkozón

2007. október 17. 16:00

A szlovák történészek előadása annak ellenére is csak kevés látogatót vonzott, hogy a magyar szakma sem ismeri eléggé a legújabb szlovák kutatási eredményeket.

2007. október 11-én a budapesti Szlovák Intézet a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetét középpontba állító rendezvénynek adott helyet. A több szempontból érdekes és tanulságos rendezvény azonban kevés látogatót vonzott. A rendezvények helyet biztosító intézet ez irányú erőfeszítései ellenére a meghívott magyar történészek közül alig néhányan jöttek el.

Az öt előadó közül elsőként a Történeti Intézet igazgatója, Slavomír Michálek beszélt. A legújabb kiadványok mellett szót ejtett a szervezeti felépítésről is: e szerint az intézetnek hat kronológiai beosztású osztálya van, és emellett működik egy tudomány- és technikatörténeti tagozat is.

Elmondása alapján a Történeti Intézet legtöbb projektje a 20. századi szlovák történelem témakörével foglalkozik, az egyik reprezentatív vállalkozás a hat kötetesre tervezett Szlovákia a 20. században című munka. Ennek első, az 1900 és 1914 közötti időszakot tárgyaló, a gazdaság- és társadalomtörténetnek üdvös módon jelentős teret szánó kötete 2004-ben már megjelent, az első világháborúról szóló második rész pedig sajtó alatt van.

Az előadók kiemelték azt is, hogy az Európai Unió pályázatain a magyar és szlovák történészek közösen beadott projektjei nagyobb sikerrel indulhatnak, és hogy a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének igen szoros kapcsolata van a Magyar Tudományos Akadémia Történeti Intézetével. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen a magyar és szlovák történészek közti együttműködés, csak kevés konkrétumot tudtak mondani a szlovák historikusok, igaz, ez mindkét oldal felelősségét fölveti.

Valerian Bystrický történészprofesszor a Benes-dekrétumokat firtató kérdésre azt felelte, hogy bizonyos dolgokról jobb nem beszélni, mert van, amiben soha nem fognak egyetérteni történészeink. Szerinte egy magyar történész soha nem fog örülni Trianonnak, egy szlovák nem fog sajnálkozni az első Csehszlovák Köztársaság létrejöttén.

Demmel József - Terra Recognita Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár