2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pipaccsal ünneplik a háborús áldozatok emléknapját

2006. november 10. 11:00

Az utóbbi napokban London utcáin egyre többször látni virág alakú kitűzőket, és a brit politikusok ugyancsak egy nagy piros kitűzővel az öltönyükön jelennek meg a hiradások politikai rovataiban. Utánajártunk annak, hogy miként került a pipacs a flamand mezőkről a brit kabátokra.

A háborús költészet legszebb alkotása

Az I. világháború az újfajta hadieszközök miatt korábban nem tapasztalt méretű emberáldozattal járt. A hosszú harcok teljesen lepusztult, sík területekké változtatták a csatatereket, ahol szinte semmi sem maradt meg, azonban a pipacs igénytelenségének köszönhetően a kevés kivételhez tartozott. Nem csak a háború után borította be újra a flamand mezőket, de már a harcok idején is megjelent, körbevéve az elesettek új sírhalmait. Piros színe miatt sok katona úgy vélte, hogy a virág az elesett bajtársai véréből nőtt ki.

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John McCrae (1872 - 1918)

Ez ihlette meg John McCrae-t, a Vermonti Egyetem korábbi patológia professzorát, aki a háború alatt orvosként szolgált a kanadai tüzérségben. Az Ypres-i ütközetben vesztette el korábbi tanítványát és barátját, Alexis Helmert, és temetésére efelett érzett bánatában írta meg "A flamand mezőkön" (In Flanders Fields) című versét. A rondó formában megírt műben pipacsok borítják a katonák sírjait, akik abban reménykednek, hogy emlékük haláluk után is fennmarad. A verset sokan a háborús költészet egyik legszebb alkotásának tartják.

A vers 1915-ös megjelenése után gyorsan népszerűvé vált, és Jean Pariseau-nak köszönhetően hamarosan francia fordítása is megjelent. Moina Michael, egy keresztény ifjúsági szervezet aktivistája a vers megismerése után pipacs kitűzésével akarta kifejezni szolidaritását az elesett katonákkal. A kitűző ötletét másokkal is megismertette, így többek közt Madame E. Guérinnel is, akinek az az ötlete támadt, hogy pipacsok készítésével, majd eladásával pénzt gyűjthet a háború károsultjainak. A műpipacsokat először észak-franciaországi özvegyek és árvák készítették önmaguk és a háború veteránjainak megsegítésére.

A virágok azonban hatalmas sikert arattak, így hamarosan több országban is elterjedtek. Angliában az 1919-ben alakított, a veteránokat és hozzátartozóikat segélyező Brit Légió kezdte el először a szervezet jelképeként használni a pipacsot. Ettől kezdve vált a Brit Birodalomban a piros virág az áldozatok iránti tisztelet és a veteránok támogatásának jelképévé. A poppy-t egyébként a Brit Legió első elnöke, Sir Douglas Haig is pártfogolta, aki a Somme-i csata első napján a német tüzérség ellen vezette az angol gyalogságot, történetének eddigi legnagyobb egyszeri veszteségét okozva ezzel a brit hadseregnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár