2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iránban találták meg Noé bárkáját

2006. július 6. 11:45

Egy bibliai leleteket kutató keresztény szervezethez tartozó texasi régészek múlt héten jelentették be, hogy az iráni Elburz hegységben rábukkantak Noé bárkájának roncsaira.

A Bibliai Régészet Kutatási és Felfedező Intézete (Biblical Archaeology Search and Exploration Institute - BASE) tagjai Teherántól északnyugatra, 3900 méteres magasságban furcsa felfedezést tettek. Az egyik hegy oldalában ugyanis találtak egy oda nem illő tárgyat, amit első látásra nem tudtak azonosítani. Amikor azonban megközelítették, döbbenten konstatálták, hogy az fából van, és méretei illetve formája alapján nem lehet más, mint a biblikus idők híres hajója. Arch Bonnema, a szervezet egyik tagja szerint úgy látszik, hogy egy hatalmas hajó fedélzetét találták meg.

Bárka-láz Noé nyomában

A Biblia szerint az Özönvíz végén a Bárka az Ararát tetején állt meg. Az Ararát azonban a hegyen túl egy hegylánc neve is, amely száz kilométeren át húzódik, és a régészek szerint a mostani hely is beletartozik. A Biblia szerint a hajó 137 méter hosszú és 22 méter széles volt, és a BASE szakértői szerint ez a méret - ami egy hadihajó mérete - illik az általuk talált maradványokra is.

Korábban már többen, több helyen keresték a bárkát. 1916-ban II. Miklós cár két expedíciót küldött az Ararátra, hogy lefényképezzék, és a régészek szerint Jimmy Carter 1977-es iráni látogatásáról hazafelé tartva erre irányította az elnöki különgépet, hátha megpillantja a hajót. Orosz tudósok 2004-ben kutakodtak - ám továbbra is eredmény nélkül - az Ararát nyugati részén. Legutóbb idén márciusban álltak elő műholdas felvételekkel a hajó hollétét illetően.

A BASE most azt reméli, hogy az általuk vizsgálatra szállított, és jelenleg a szervezet texasi és floridai laborjaiban elemzett leletek végre egyszer s mindenkorra lezárják majd a vitát. Azt azonban az illetékesek is közölték, hogy még ha azok kora egyezik is az Özönvíz feltértelezett időpontjával, ez akkor sem lehet az egyértelmű bizonyítéka Noé bárkája létezésének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár