2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1869 őszén tízezrek tekintették meg egy őskori óriás kiásott maradványait

2021. május 23. 08:43 Múlt-kor

1869 októberének egyik derűs napján egy New York állambeli farmon két felbérelt földmunkás éppen kutat készült ásni, amikor ásójuk kőbe ütközött. Hamarosan kiderült, hogy egy 1300 kilós, több mint háromméteres kőalakra bukkantak, amelyről azonnal megállapították: egy őskori óriás megkövesedett maradványát fedezték fel.

A terület tulajdonosa, William Newell cardiffi farmer igyekezett maximálisan kiaknázni a nem mindennapi felfedezést, és unokatestvérével, George Hull-lal rögvest sátrat emeltetett a „sírhely” fölé, amelyet 25 pennyért bárki megtekinthetett.

A kezdeti, nem túl borsos jegyárat hamarosan fél dollárra srófolták fel. Bár a Yale Egyetem régészei igen hamar hamisítványnak nyilvánították a leletet (a geológusok pedig azt állapították meg, hogy kutat sem éppen ott kellett volna ásni), a kíváncsi turisták áradata nem hagyott alább.

A két rokon két hónappal később – miután bevételeik a százezer dollárt is meghaladták – nem kis pénzért eladta az „ősi leletet” egy bankárnak.

A jó üzleti lehetőség láttán egy idő múlva már féltucatnyi megkövült óriás közül választhatott a nagyérdemű, amelyet a lelet hamisítványainak tulajdonjogai miatt pereskedő cirkusztulajdonosok és egyéb üzletemberek perlekedése is különösen szórakoztathatott.

A zűrzavar láttán Hull végül úgy döntött, véget vet a három hónapos komédiának, és 1869. december 10-én bevallotta a sajtónak a régészet egyik legnagyobb átverését.

Elárulta, hogy egy metodista lelkésszel folytatott teológiai vita után fogalmazódott meg benne a busás haszonnal is kecsegtető vállalkozás ötlete. Vitapartnere ugyanis szó szerint értelmezte a Biblia több könyvét, amelyek régi korok óriásairól írnak.

Az ateista New York-i dohánykereskedő elhatározta, tükröt tart az egyháznak, és felfedezi a maga óriását: egy öttonnás gipsztömbből kifaragtatta a hatalmas alakot, és kénsav, valamint kötőtűk használatával elérte, hogy az égimeszelő valódinak tűnjön.

2600 dollárt (mai áron közel 12 millió forint) költött rá, az óriáshoz maga állt modellt, a bányászoknak pedig azt hazudta, hogy egy Lincoln-szobrot fog készíteni.

Ezt követően a szélhámos az éj leple alatt elásta unokatestvére cardiffi farmján, a csűr mellett, a rokonokat és a szobrászt titoktartásra kötelezte, majd egy év múlva – a tervbe be nem avatott – földmunkásokat küldött a helyszínre, akik aztán rábukkantak az aranytojó óriásra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár