2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

El Kazovszkij és Bak Imre művei is helyet kaptak a BÁV aukcióján

2023. augusztus 28. 09:50 Múlt-kor

Victor Vasarely vizuális illúziókat keltő művei, valamint Marc Chagall, El Kazovszkij vagy Bak Imre munkái is kalapács alá kerültek a BÁV 2022-es grafikai aukcióján, amelyet február 22-én tartottak az aukciósház apszistermében Budapesten.

Vasarely
Victor Vasarely: Lum (részlet) (Forrás: BÁV-ART)

A 16. századtól a napjainkig tartó időszakot átívelő, több mint 260 tételt felvonultató grafikai árverésen az optikai művészet mesterének tartott Victor Vasarely több alkotását kínálták az érdeklődőknek.

Vasarely a legegyszerűbb mértani elemek és vibráló színek ötletes variálásával a mélység és a mozgás illúzióját, vagyis optikai csalódást kelt a képek szemlélőiben. A Vancouver-sorozatból való, 360 ezer forintos kikiáltási árról induló, Lum című szitanyomata jól reprezentálja azt a hipnotikus hatást és könnyű befogadhatóságot, ami annyira népszerűvé tette képeit itthon és külföldön egyaránt.

A modern külföldi művek között kiemelkedő jelentőségű volt Marc Chagall 100 ezer forintról induló litográfiája. Az Eiffel-torony vörös szamárral című alkotás egyszerre táplálkozik az orosz–zsidó művész gyermekkorának emlékeiből és új otthona, Párizs képeiből.

Az aukció legdrágább, 950 ezer forintról induló műve az orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjává vált El Kazovszkij vegyes technikával készült, Tájkép 2 szereplővel című grafikája volt.

A Budapesti Műhely, ahol számos árverésre került szitanyomatot készítettek, az 1970-es években sokat tett az absztrakt művészet népszerűsítéséért. Fajó János Variációk I. és II. című műveire 380 ezer forinttól, Bak Imre Hommage á Ady című alkotására 280 ezer forintról indulva lehetett licitálni, de szerepelt az anyagban Nádler István Madár című műve is.

Kiemelkedő darab volt még Gyarmathy Tihamér 1973-ban készült, Fekvő Hold című akvarellje, amelynek kikiáltási árát 480 ezer forintban határozták meg. A sejtelmes alkotás a művész által kialakított lírai absztrakt világba enged bepillantást.

Az aukció legrégebbi darabjai Gerlóczy Gedeon híres gyűjteményéből származtak. Licitálni lehetett egyebek mellett Johann Sadeler Szent Jeromost a barlangban ábrázoló rézmetszetére 1575-ből, vagy Giovanni Battista Romero 1805-ben készült, a római szenátus megtámadását megörökítő grafikájára. A klasszikusok mellett az árverés átfogó képet adott a háború utáni innovatív képzőművészeti irányzatokból is.

Az árverési anyagban szerepeltek még Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Mednyánszky László egyedi rajzai, Perlrott Csaba pasztellképe, Egry József, Feszty Árpád tusrajzai és Rippl-Rónai József linómetszete is.

A grafikai aukció tételeit előzetes kiállításon lehetett megtekinteni a BÁV Aukciósházban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marc Chagall: Tour Eiffel a l'ane rouge (Forrás: BÁV-ART)Gyarmathy Tihamér: Fekvő Hold (Forrás: BÁV-ART)Victor Vasarely: Lum (Forrás: BÁV-ART)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár