2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

121 éves, a második búr háborút megjárt csokoládé került elő Angliában

2021. április 1. 11:03 MTI

Több mint 120 év után került elő egy angol nemesi család padlásszobájából egy fémdobozos csokoládé, amelyet több ezer másikkal együtt Viktória brit királynő megbízására küldtek annak idején az Afrikában harcoló brit katonáknak.

A 121 éves édesség egy angol arisztokrata, Sir Henry Edward Paston-Bedingfield tulajdona volt, aki harcolt a második búr háborúban. A csokoládé a férfi sisaktartójából került elő családja kelet-angliai birtokáról, az 500 éves Oxburgh Hallból.

„Noha az ember nem akarná magának húsvéti finomságként, de mindenképpen egy kiváló állapotban fennmaradt, rendkívüli lelet” - mondta Anna Forrest, a norfolki Oxburgh Hall felügyeletét ellátó brit műemlékvédelmi szervezet, a National Trust munkatársa.

A csokoládét őrző fémdobozkát a királynő kézírásos üzenete („Boldog új évet kívánok”) és egy felirat („Dél-Afrika 1900”), valamint az uralkodó portréja díszíti.

A National Trust szerint Henry a háborúban való részvételének emlékeként őrizte meg a sisakot és a csokoládét, amelyeket lánya, a tavaly százéves korában elhunyt Frances Greathead személyes tárgyai között találtak meg.

A második búr háború 1899-től 1902-ig tartott a Brit Birodalom és a két dél-afrikai búr állam, Oranje és Transvaal között. A fegyveres konfliktus brit győzelemmel zárult, a búrok VII. Eduárd király alattvalói lettek, de elszánt harcuknak köszönhetően megőrizhették önkormányzatukat.

Viktória királynő 100 ezer tábla, egyenként 226 grammos csokoládét rendelt a brit katonák kedvének javítására.

Nagy-Britannia akkori három legnagyobb csokoládégyártó cégét, a Cadburyt, a Fry-t és a Rowntree-t azonban kvékerek üzemeltették, akik ellenezték a háborút, ezért nem fogadtak el fizetséget a rendelésért és márkátlan fémdobozokba csomagolták a csokoládékat.

Az uralkodó viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a katonáknak tudniuk kell, hogy az édesség a hazájukban készült. A gyártók végül néhány táblán feltüntették a márkát, de a fémdobozokon nem.

A National Trust szerint noha néhány fémdoboz túlélte az elmúlt évtizedeket, rendkívül ritka, hogy vissza lehessen vezetni őket az eredeti tulajdonosukhoz, az pedig még ritkább, hogy csokoládéval együtt kerülnek elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár