2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az ópiumról

2018. október 10. 08:28 Múlt-kor

1. Az ópiumot adó mákot a sumérok az öröm növényének (Hul Gil) nevezték el. A mák termesztéséről a legkorábbi források Mezopotámiából Kr. e. 3400-ból származnak.

2. Az ópiumot a máknövény tejnedvéből nyerik. Az emberek a történelem kezdetei óta használják; az ókori egyiptomiak, görögök és az asszírok elsősorban rekreációs célokra és műtéti beavatkozásoknál érzéstelenítésre használták.

3. A középkori Európát a Szentföldről hazatérő keresztesek ismertették meg az ópiummal. Az arab kereskedők révén a narkotikum a Kr. u. 7. századra ismertté vált Kínában és Indiában is.

4. A briteket nevezhetjük az első szervezett drogkereskedőknek. A busás haszon reményében a szigetország kereskedői olcsó, Indiából származó ópiummal árasztották el a kínai piacot, amely a becslések szerint 4 és 12 millió drogfüggőt eredményezett az ázsiai birodalomban, valamint kirobbantott egy háborút . Az első ópiumháborúra 1839-1842 között került sor Nagy-Britannia és Kína között.

5. Az ópiumszívók alkonya az 1950-es években érkezett el Kínában. A hatalomra került kommunisták felszántották a mákföldeket, kivégeztették a dílereket és a becslések szerint nagyjából 10 millió ópiumfüggőt kötelező elvonókúrára küldtek.

6. Az amerikai elnök Franklin Delano Roosevelt ükapja egy volt azon kereskedők közül, akik a 19. század első felében ópiummal árasztották el a kínai piacot.

7. Az ópium a kaliforniai aranyláz idején, az 1840-es évek végén vált ismertté Észak-Amerikában, köszönhetően a nagy számban Kaliforniába érkező kínai bevándorlónak. A földrész első ópiumbarlangját is ők indították be San Franciscóban, ahol a betérők ópiumpipát szívva juthattak transzcendens állapotba.

8. San Francisco volt az első település az USA-ban, amely hivatalosan is megpróbálta visszaszorítani a droghasználatot. A város vezetése egy 1875-ben hozott rendelettel megtiltotta az ópiumbarlangok látogatását.

9. A 19. századi francia tengerészek nagy ópiumszívók hírében álltak. A matrózok Francia Indokínában járva szoktak rá a drogra.

10. Afganisztán 1992 óta a világ elsőszámú illegális ópiumbeszállítója. A nagyarányú illegális ópiumtermesztés központi kormányzat meggyengülése miatt, a szovjet-afgán háború (1979-1989) idején kezdődött el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár