2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a második világháborúról

2018. november 28. 08:31 Múlt-kor

1. Sztálin hírhedt, a Szovjetunió elleni német támadást követően 1941. augusztusában kiadott 270. számú parancsa szerint, minden szovjet katona, aki megadja magát az ellenségnek, árulónak számít és kivégezhető. Az „emberbarát” rendelet alapján a becslések szerint 150 ezer katonát végeztek ki.

2. A második világháború folyamán a britek 132 500 repülőgépet gyártottak. A szám figyelemre méltó, hiszen a háború kezdetén, 1940-ben a királyi légierő mindössze 750 vadászrepülőt számlált.

3. Calvin Leon Graham a legfiatalabb második világháborús amerikai katonaként vonult be a történelembe. Graham, aki életkorát illetően meglehetősen nagyot füllentett a sorozóbizottság előtt, mindössze 12 éves volt, amikor 1942 augusztusában besorozták. A lánglelkű ifjú még éles bevetésen is részt vett.

4. A második világháborúban Kína szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget. A becslések szerint 15-20 millió kínai veszett oda a 20. századi apokalipszisben, amely a konfliktus globális emberveszteségének nagyjából harmadát tette ki.

5. A Coca-Cola megközelítőleg 5 milliárd palack üdítővel látta el az amerikai hadsereg katonáit a háború alatt.

6. A világháború idején a londoni metróhálózat földalatti helyiségei csaknem 180 ezer embernek nyújtottak biztos menedéket a német bombázások idején.

7. Nagy-Britannia csak 2006-ra egyenlítette ki az USA-val (7,5 milliárd dollár) és Kanadával (2 milliárd dollár) fennálló második világháborús tartozásait.

8. A náci Németország egyetlen repülőgép-anyahajója a Graf Zeppelin volt. A gigászi fémszörnyet a németeknek nem sikerült befejezniük a háború alatt, és a hajó egyetlen tengeri ütközetben sem vett részt.

9. Utah államban a Pentagon megbízásából az amerikai hadsereg japán és német falvak mását építette fel, hogy tesztelhessék a repülőgépekről ledobott bombák hatékonyságát.

10. A gyűlölettől és bosszúvágytól vezérelt szovjet katonák, válaszképpen a németek horrorisztikus megszállására, nagyjából 2 millió asszonyt és leányt erőszakoltak meg a megszállt német területeken, 1945 tavaszán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár