2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a fogmosás múltjáról

2020. augusztus 12. 16:43 Múlt-kor

1. Az ókori egyiptomiak porrá zúzott ökörpatából, égetett tojáshéjból, mirhából és vulkáni hamuból álló „fogkrémmel" tisztították fogaikat.

2. A rómaiak a lerakódások hathatósabb eltávolítása végett „varázsporukba" zúzott osztriga héjakat és csontokat kevertek.

3. A fogkefe történetének gyökerei az ókori Babilóniába nyúlnak vissza, ahol fogtisztítás gyanánt fadarabkákat rágtak az emberek.

4. 800 évvel ezelőtt a kínaiak megalkották a fogkefe ősét: bambuszból vagy elefántcsontból készített nyélre, sörte gyanánt vaddisznó szőröket erősítettek. A kínai fogkefe prototípusai a középkorban jutottak el Európába.

5. Az öreg kontinensen a fogkefék sörtéit leginkább lószőrből készítették. Úgy tartották, hogy a vaddisznószőr túl erős és felsérti az ínyt.

6. A XVIII. század végén egy angol úriember, bizonyos William Addis a börtönben ülve alkotta meg a modern fogkefék ősét. Egy csontnyélbe lyukakat fúrt majd disznószőrt húzott át rajtuk és megkötötte a szálakat.

7. William Addis fia az 1860-as évek végére már automatizált gyártósoron 29 fajta fogkefét készített.

8. A 19. században az olcsóbb fogkefék sörtéit disznószőrből, a drágábbakat borzszőrből készítették. 1938-ban kitört a „sörteforradalom”, ekkortól az állatszőröket nejlonra cserélték.

9. A fogmosás igazán a második világháború után kezdett elterjedni az USA-ban, mivel a hadseregben a rendszeres fogpucolás a katonai „tízparancsolat” része volt. A hazatérő bakák ettől a szokásuktól már otthon sem váltak meg.

10. Az első elektromos fogkefét Svájcban készítették el és 1939-ben dobták piacra nem nagy sikerrel. Tömeges elterjedésük az 1980-as évek végén kezdődött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár