2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a kínai-amerikaiak múltjáról

2020. augusztus 5. 08:24 Múlt-kor

1. A kínai bevándorlók érkezése Észak-Amerikába 1848-ban, a kaliforniai aranyláz idején gyorsult fel. A gazdagság vágya számos telepest vonzott a Távol-Keletről is.

2. 1855-re az aranyláz lecsengett. Az állás nélkül maradó kínai aranyásók kénytelenek voltak szakmát váltani. Sokan bolttulajdonosként vagy napszámosként próbáltak megélni, az utóbbiak rendkívül alacsony munkabérért dolgoztak a farmokon.

3. San Francisco volt a kínai bevándorlók első központja, a helyi kínai negyed már 1848-ban megnyílt.

4. A kínai migránsokat faji szempontból alárendelteknek tekintették, főként magukkal hozott egzotikus kultúrájuknak (konyha, öltözködés, vallás) köszönhetően, amellyel nagymértékben kilógtak a fehér többség közül.

5. A kínai férfiak frizurája, valamint életstílusa sok amerikai számára teljességgel elfogadhatatlan volt. Hosszú hajuk egyetlen fonatban omlott a hátukra.

6. Ráadásul a botrányt keltő frizurájuk mellé még rendkívül sok ópiumot is szívtak, és megszokott volt köztük az agglegény élet.

7. Az 1863 és 1869 között elkészült, a két óceánpartot összekötő transzkontinentális vasútvonal építésénél több mint 11 ezer kínai bevándorló segédkezett.

8. Az 1882-ben hatályba lépő, a kínaiak kirekesztéséről szóló törvény szinte minden kínai betelepülését megtiltotta, így a kínaiak lettek az Egyesült Államok történetének első illegális bevándorlói.

9. Az 1911-ben közzétett Dillingham-bizottság jelentése szerint a szakképzetlen, oktatásban nem részesülő (Kínából, Ázsia más részeiből, valamint Dél- és Kelet-Európából érkező) bevándorlók jelentős fenyegetést jelentenek az amerikai kultúrára, ugyanis integrációjukat lehetetlennek tartották.

10. Mindezen gátak ellenére az Egyesült Államokbeli kínai lakosság az 1850-es évekbeli négyezerről 2010-re több mint 3,7 millióra nőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár