2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán kárpótolja a II. világháborús dél-koreai szexrabszolgákat

2016. január 4. 15:22 MTI

Dél-Korea és Japán megállapodásra jutott a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról - jelentette be nemrég Szöulban a két ország külügyminisztere. A megállapodás jelentős előrelépés a két kelet-ázsiai hatalom viszonyában, mert hosszú évtizedek óta ez az ügy okozta a legfőbb súrlódást közöttük.

Fumio Kisida japán külügyminiszter azt közölte hivatali kollégájával, Jun Bjung Szevel lezajlott találkozója után, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök "ismételten bocsánatot kér" Dél-Koreától, és felajánl egy egymilliárd jenes (2,45 milliárd forint) segélyalapot azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a  japán megszálló erők prostitúcióra kényszerítettek. "Egy korszak kezdetén állunk a japán-dél-koreai kapcsolatokban. Abe Sindzó mint Japán miniszterelnöke újfent bűntudatot érez, és szívből jövően bocsánatot kér ezektől a nőktől fájdalmukért és azokért a sebekért, amelyeket nehéz gyógyítani mind testileg, mind lelkileg. Japán tudatában van felelősségének" - jelentette ki Fumio dél-koreai kollégájával közös sajtóértekezletén. Történészek becslése szerint a második világháború idején körülbelül 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban.

Sok dél-koreai még ma is keserűen gondol az 1910 és 1945 közötti kegyetlen japán gyarmati uralomra, és nem akar elfogadni bocsánatkérést, mert azt szeretné, ha Japán elismerné büntetőjogi felelősségét a szexrabszolgák ügyében. Viszont a szöuli vezetésre egyre nagyobb nyomás nehezedett annak érdekében, hogy javítsa kapcsolatait Japánnal, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága és regionális nagyhatalom. Nem utolsósorban az Egyesült Államok egy erős és egységes frontot akar a feltörekvő Kínával és az atomrakétákra szert tenni akaró Észak-Koreával szemben. Jun Bjung Sze dél-koreai miniszter kijelentette a sajtóértekezleten, hogy Szöul "véglegesnek és visszavonhatatlannak" tekinti a megállapodást mindaddig, amíg Japán megtartja ígéreteit.

Dél-Korea azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni "az illetékes szervezeteket" - vagyis az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat -, hogy távolítsák el a szöuli japán nagykövetség épülete elől azt a szobrot, amely a prostitúcióra kényszerítette koreaiakat jelképezi, és amelyet Tokió sérelmesnek és veszélyesnek érez, mert az ülő lány szobránál hetente rendeznek tiltakozó tüntetéseket. Pak Gun Hje dél-koreai elnök hivatala bejelentette, hogy Abe Sindzó várhatóan még hétfőn felhívja telefonon az államfőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár