2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Nagy Péterről

2014. szeptember 2. 11:05

1. Az Oroszország felemelkedése érdekében bevezetett nyugatias reformjairól ismertté vált I. (Nagy) Péter cárt az egyik legnagyobb orosz uralkodóként tartják számon. Péter nyugati minták alapján modernizálta a hadsereget és a flottát, fejlesztette az ipart és az oktatást, centralizálta a közigazgatást és megerősítette az ortodox egyház állami felügyeletét.

2. I. Péter volt az első orosz uralkodó, aki elhagyta az ország területét. 1697-98-ban küldöttségével inkognitóban tett európai körutat, hogy megvizsgálja a nyugati országok fejlettségének okait.

3. A cár Hollandiában több hajógyártó üzemben is ácsként dolgozott. Itt szerzett tapasztalatai segítették abban, hogy ütőképes orosz flottát tudott felállítani. 1698-as hazatérésekor a nyugatias reformok jegyében a bojárok körében kötelezővé tette az európai ruhaviseletet és betiltotta a szakállt. Néhányuk arcszőrzetét maga vágta le.

4. A parasztság az ún. szakálladó megfizetése esetén mentesülhettek arcszőrzetük lenyírásának terhe alól. Helyzetüket az újonnan bevezetett, a korábbi adótételeket megháromszorozó  fejadó is nehezítette. Az orosz néplélektől teljesen idegen, nyugatias reformok miatt a parasztság körében széles körben elterjedt az a nézet, hogy Péter maga az Antikrisztus.

5. A hadireformok következtében 1705-től 20 háztartásonként kellett egy katonát a seregbe küldeni. Az újoncok kezére – szökésük megelőzése végett – egy jelet égettetett.

6. A Néva partján, mocsaras területen, Amszterdam mintájára felhúzott Szentpétervár építése 1703-ban kezdődött, s 1712-13-ra már Oroszország fővárosa lett. Szentpétervár építésekor a rossz időjárási körülmények, a járványok és a kegyetlen bánásmód miatt több ezer jobbágy vesztette életét.

7. A cárt rendkívüli módon szórakoztatták a testi hibával született emberek, szentpétervári udvarában többek között számos törpe és „óriás” is az uralkodó szolgálatába szegődött. A cár 1710-ben udvari törpéje, Iakim Volkov esküvőjére minden moszkvai törpét - mintegy hetvenet - Szentpétervárra rendelt. 

8. Az uralkodó 1692-ben létrehozta az egyházi hierarchiát kigúnyoló – rövidített nevén –Legrészegebbek Zsinatát, amelynek égisze alatt barátaival és követőivel hatalmas ivászatokat rendeztek.

9. Péter legidősebb fiát, Alakszejt 1718-ban az apja elleni összeesküvés képtelen vádja miatt halálra ítélték, a cárevics azonban már a kínzásokba belehalt.

10. Bár Nagy Péter országlása idején mindössze egy olyan év volt, amikor Oroszország nem viselt háborút, területi hódításainak köszönhetően uralkodása végére az ország nagyhatalommá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár