2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állambiztonság és művészet

2012. március 8. 16:59 MTI

Állambiztonsági jelentéseken keresztül mutatja be az 1960-as évek helyi művészeti életét a hódmezővásárhelyi Emlékpont következő kiállítása, amelynek részeként az ügynökök beszámoltatására szolgáló úgynevezett találkozási lakást, vagyis T-lakást is berendeznek. Ehhez korabeli lakberendezési tárgyakat várnak a szervezők.

Mészáros Tamás kurátor a kiállítást beharangozó csütörtöki tájékoztatón elmondta: a vásárhelyi festőiskola tagjainak megfigyelését követhetik figyelemmel az érdeklődők a kiállításon. "Az alföldi realizmus egy, a központitól eltérő stílust képviselt, s az állambiztonsági szervek valamilyen kockázatot láttak ebben a különutasságban, ez okozhatta az állambiztonsági szervek érdeklődését a vásárhelyi festők iránt" - fogalmazott a kurátor.

Hódmezővásárhely művész- és tágabban értelmezett kulturális életéről egyébként lényegesen több 1960-as évekre vonatkozó, értékes állambiztonsági anyag maradt fenn, mint a hasonló méretű városok esetében. A tárlat egyediségét jelzi, hogy Magyarországon most jön létre először egy olyan kiállítás, ami egy vidéki város útkereső értelmiségeinek és szellemi műhelyeinek tevékenységét mutatja be, méghozzá az állambiztonsági szolgálatok szemüvegén keresztül.

A kiállításon festmények és állambiztonsági iratok is láthatóak majd. A tárlat ötlete két évvel ezelőtt vetődött fel, s több éves állambiztonsági kutatás előzte meg - tette hozzá Mészáros Tamás. A tárlat részeként kialakítanak egy T-lakást, ami a megbízható hálózati személyek beszámoltatási helyszíne volt. Ezeket az ingatlanokat a tulajdonosok hosszabb-rövidebb időre a belügyi szervek rendelkezésére bocsátották, általában különböző juttatások fejében. A lakások gyakran olyan társasházakban voltak, ahol sokan mozogtak és nem tűnt fel, hogy bizonyos emberek rendszeresen felbukkannak.

Hódmezővásárhelyen egy Tiszavirág és egy Rózsa fedőnevű T-lakásról is vannak adatok. Emellett az ügynökök és az állambiztonsági tisztek találkoztak külterületeken és autókban is, de a megbízható ügynökök kényelmes beszámoltatására a lakásokban volt lehetőség. Az Emlékpont ehhez a titkos belügyi lakáshoz keres korabeli berendezési tárgyakat, például bútorokat, lámpákat, lemezjátszót. A felajánlásokat március végéig várják, a kiállítás április közepén nyílik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár