2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább keresik az elveszett gyarmat telepeseit

2010. május 11. 10:41 The Guardian

Tovább folyik a kutatás az Újvilág legelső, ám elveszett gyarmata után: a kutatók most angol és amerikai DNS-tesztekkel keresik a kékszemű indiánokat.

1587 augusztusában 116 telepes (17 nővel és 9 gyerekkel) ért partot a mai Észak-Karolina melletti Roanoke-sziget északi részén. Az Angliából kivándorlók első alkalommal hoztak létre állandó települést az Újvilágban, de ma egy pár levélen kívül szinte semmit nem tudunk róluk, hiszen egy utánpótlással érkező hajó 1590 júliusában egyetlen élő telepest sem talált a szigeten.

A sorsuk a mai napig ismeretlen, egyes feltételezések szerint a kolónia vezetője, Sir Ralph Lane agresszivitása miatt a korábban békés indiánok fordultak ellenük, míg mások szerint a viszontagságos időjárás miatt betelepültek a szárazföldre, és az indiánok között éltek tovább. Egy harmadik elmélet arra utal, hogy a dél felől érkező spanyolok végeztek a kolónia lakóival. A szigeten folytatott kutatások eddig nem jártak eredménnyel.

A kutatók most abban bíznak, hogy az egyre kifinomultabb genetikai elemzésekkel sikerülhet bebizonyítani, hogy az angliai Bideford lakói között élhetnek a telepesek rokonai. A vizsgálatok során először itt kutatnak az expedícióval kihajózók hozzátartozói után, és ha ennek segítségével megfelelő mennyiségű adat áll majd rendelkezésre, akkor megkereshetik az Amerikában élő, lehetséges leszármazottakat is.

A települést vezető Andy Powell most abban bízik, hogy ha sikerült megfelelő forrásokat előteremtenie, akkor végre bebizonyosodhat, hogy a Roanoke-sziget lakói nem haltak meg, hanem a kontinensre átkelve a helyi indiánok között élhettek tovább. A helyi beszámolók ugyanis kékszemű bennszülöttekről szólnak, akik brit szokás szerint termelték meg javaikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár