2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a gyerekmunkáról

2016. október 26. 14:26

1. A nagyjából a 18. század második felétől a 19. század közepéig tartó ipari forradalom Nyugaton a gyerekmunka virágzásának korszaka volt. Több millió gyermeket kényszerítettek arra, hogy napi 12-14 órát dolgozzon.

2. Egy 1788-ban keletkezett dokumentum szerint Anglia és Skócia 143 gyapotmalma munkásainak kétharmada gyerek volt.

3. A 19. századi nagy-britanniai gyapotmalmokban sok gyereknek az volt a feladata, hogy a működésben lévő gépek alól összeszedje az alájuk került gyapotot. Fennállt a veszélye, hogy a szerencsétlen gyerekeknek munka közben lángra lobban a hajuk vagy elveszítik a karjukat.

4. A nyugati világ nagyvárosaiban a gyerekeket gyakorta patkányfogóként alkalmazták. A gyerekek kezdetben megölték a rágcsálókat, később azonban életben hagyták őket, hogy patkányharc szervezőinek adják el a szerencsétlen egyedeket, akiket aztán a “küzdőtéren” kutyákkal tépettek szét.

5. Nagy-Britanniában egészen 1874-ig engedélyezve volt a 10 éven aluli gyerekek dolgoztatása.

6. A 16-19. században az angolok 12-14 éves gyerekek alkalmaztak a hadihajókon, akiknek az volt a feladatuk, hogy a csaták során a hajó rakteréből az ágyúkhoz szállítsák a lőport.  

7. A növekvő nagyvárosokban egyre nagyobb szükség volt kéményseprőkre. Méretük miatt a gyerekeket kiválóan alkalmasnak találták erre a feladatra, akiket szándékosan rosszul tápláltak, hogy megfelelően vékonyak maradjanak. Sokan szenvedtek légúti megbetegedésektől, ráktól vagy klausztrofóbiától. 

8. Az Egyesült Államokban 1900-ban a dolgozók 18 százaléka 16 év alatti volt.

9. Mivel a nagy gazdasági világválság alatt a felnőttek körében nagyon magas volt a munkanélküliek aránya, a korábban gyerekek által betöltött állásokba is felnőttek kerültek. Az USA-ban a 16 év alatti gyerekek bányászatban és feldolgozóiparban történő alkalmazását betiltották.

10. Az 1960-as évekig a svájci hatóságok elvették a zűrös hátterű családok gyermekeit, hogy aztán nevelőszüleik földjén dolgoztassák őket. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár