Csúcstechnikával keresik Dzsingisz kán sírját

2008. október 22. 10:49 Science Daily

Dzsingisz sírja a legenda szerint valahol Északkelet-Mongólia poros sztyeppéi alatt található, egy évszázadokig elzárt területen. Egy nemzetközi kutatócsoport most legmodernebb eszközökkel, és a széles nyilvánosság bevonásával ered a titokzatos ázsiai temetkezési hely nyomába.


Az egykori uralkodót egy olyan sírkamrában helyezték végső nyugalomra, amelynek készítőit később kivégezték, hogy senki ne árulkodhasson annak helyéről. A titkosságról az is gondoskodott, hogy a legenda szerint egy folyót is fölé tereltek, hogy senki ne akadhasson rá. Vannak persze, akik szerint a történet több más keleti uralkodóhoz hasonlóan (például a hun Attila is így temetkezett) csupán Huang-ti sírjának archetipikus hagyományán alapul, és nincs semmit titokzatos vele kapcsolatban.

A kán és követői azonban még nem láthatták előre, hogy a Kaliforniai Egyetem San Diegói Művészeti, Építészeti és Régészeti Interdiszciplináris Központjának (CISA3) munkatársai a legmodernebb csúcstechnológia segítségével úgy tudják megkeresni a sírt, hogy nem kell felásniuk a területet. Dr. Albert Jü-Min Lin, a szervezet egyik kutatója szerint Dzsingisz kán öröksége Nyugaton alig ismert, és a legtöbben csak a vérszomjas barbárt látják benne, annak ellenére, hogy ő egyesítette elsőként a mongol törzseket, és az ő hódításai tették lehetővé a nyugati utazásokat kelet felé.

„Míg az uralkodóról sokat, magáról az emberről igen keveset tudunk, ezért a legújabb technológiával kell megoldanunk a rejtélyt” - állítja. A kutatócsoport ezért Maurizio Seracini professzor, a CISA3 igazgatója, és Leonardo da Vinci korábban elveszettnek hitt freskója megtalálója vezetésével azt reméli, hogy sikerült megtalálnia sírt, és ásatások nélkül felmérni az egykori kánt rejtő terület régészeti értékeit. A Kán völgye nevet viselő, három évesre tervezett projekt 700 ezer dollárba kerül, és nyolc kutató vesz részt benne.

A sír valószínűleg az Onon folyó, és a Han hentij-hegység között, Hentij megyéhez, az uralkodó egykori szülőhelyéhez közel található, és később ide temethették el az uralkodó fiait és más családtagjait is. Az ott élő mongolok ismernek egy Jekeszin gadzar (Ősök vidéke/területe) nevű helyet, szerintük oda temették el a mongol uralkodókat. A szakemberek ezen kívül semmilyen más információval nem rendelkeznek: 1227-ben, Dzsingisz halála után a sír körüli területet nagyon komolyan őrizték, és arról egészen a 20. század végéig nem eshetett szó. Különösen igaz volt ez a szovjet időszakban, amikor Dzsingisz kultuszát a nacionalizmustól félve betiltották. A területre először az 1990-es években érkeztek kutatók, akik sikertelenül próbáltál megtalálni a sírt.

A csoport azonban lelkes: azt remélik, hogy a különböző spektrumú képek és a digitális leképezés segítségével létrehozott virtuális rekonstrukcióval végre megtalálhatják a sírt. Egy ekkora temetésnek ugyanis nyoma kell, hogy legyen a környezetben - éppen ezért elsőként műholdas képeket készítenek a területről, amelyeket egy 287 millió pixeles, HIPerSpace névre hallgató kivetítő falon elemeznek majd. Emellett a képeket az interneten is közzéteszik majd, és várják a nagyközönség elemzési kísérleteit is. A vizsgálatba bevonják a Nemzetközi Űrállomás EarthCam programját is, és az azzal készített képeket is szabadon elemezhetővé teszik majd. A tervek szerint az online közösség mozgatóereje hatalmas segítséget nyújt majd, és a sírt a nemrég eltűnt Steve Fossett utáni hajtóvadászathoz hasonlóan több ezren kereshetik majd.

Amikor aztán leszűkítették a területet, a helyszínre utazva földradarokkal, elektromágneses és magnetometriás készülékekkel fésülik majd át a környéket; a képeket pedig nagyfelbontású, háromdimenziós szimuláció formájában jelenítik majd meg. Az ezután következő, esetleges régészeti feltárás a mongolok feladata lesz majd.

Lin elmondása szerint reményeik szerint a mongol hatóságokkal és a nemzetközi egyetemekkel zökkenőmentesen együttműködnek majd, és a kutatócsoport helyi tagjai biztosítják a helyi média, és a politikai elit létfontosságú támogatását. Emellett a nemrég adott nyilatkozatában Lin magukat Dzsingiszhez hasonlította, hiszen a mostani kooperáció is úgy nyújtja a világ legjobb erőforrásait, ahogy az az egykori kánnak is rendelkezésére állt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma