Nem véletlen, hogy a barlangjából előkecmergő medve első dolga nekihasalni a zsendülő medvehagymának. A sok téli húsevés, az unalmas krumplik és rizsek után az ember is friss zöldre vágyik. És hiába lehet a szupermarketban február derekán is – fene tudja, honnan szalajtott – paradicsomot és védőgázas rukkolát kapni, az első rendes piaci zöldhagymával, retekkel, zsenge spenóttal semmi nem vetekedhet. És mi mindent ehetnénk még!
Az etimológiai szótár tanúsága szerint a saláta szavunk „az olasz insalata (»zöldfélékből készült savanyúság«) régebbi északi salata alakjának átvétele. Az olasz szó a salare (»besóz«) befejezett melléknévi igenevének bővült formája; forrása a latin salire (»sóz«) a sal (»só«) nyomán. Lásd még salétrom, szalámi, szalonna, szelence, szósz.”
Viszonylag kései jövevény: az Erdélyi magyar szótörténeti tár 1578-ból ismeri az első előfordulását, és az anyaországi területen is a XVI. századra teszik. Maga a szó két dolgot is jelent: a kerti levélzöldségként termesztett fejes salátát (Lactuca sativa), illetve – a francia konyha meghatározása szerint – olyan keveréket, amelyben van legalább egy nyers hozzávaló, és az esetek túlnyomó többségében hidegen vagy szobahőmérsékleten tálalják.
Még mindig a franciáknál maradva – akik ennek a fogásnak különösen nagy mesterei – számba vehetjük, hányféle szerepben kerülhet az asztalra:
• előételként;
• köretként, mint a népszerű majonézes krumpli, de ide sorolhatjuk a nyugat-európai szemmel rémisztő hazai változatokat, a hús és körete mellé fogyasztott sokféle ecetes vagy erjesztett savanyúságot: uborkasalátát, csalamádét, savanyú káposztát, almapaprikát, céklát;
• főételként, ilyenkor szoktak beletenni húst, halat, tojást, sajtot, alapja pedig lehet tészta, rizs, köles, kuszkusz;
• desszertként (gyümölcssaláta).
Főúri léptékkel
A Radvánszky Béla által közölt XVI. század végi szakácskönyvünkben még csak négy bánatos uborkarecept árválkodik, ám az erdélyi szász származású Marx Rumpolt 1581-es Ein new Kochbuchjában, amelyet Bornemisza Anna fejedelemasszony 1680-ban magyarra fordíttatott, hemzsegnek a jobbnál jobb salátaötletek.
A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2025. tavasz számában olvasható.
![]() |
2025. tavaszSzürke eminenciások |
---|