2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuálisan bejárhatók lesznek a Gulág táborai

2015. december 1. 15:35 MTI

Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók. 

"A valódi Gulágok maradványainak alapján számítógépes 3D technikával az interneten rekonstruáljuk a táborokat, azok egyes elemeit, a legkülönbözőbb használatai tárgyakat és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón" - közölte a cseh hírügynökséggel Stepán Cernousek, az Archipelag Szövetség elnöke. Hozzátette: miután az eredeti táborok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget.

Míg az egykori náci koncentrációs táborok - többek között Terezín, Mauthausen, Buchenwald vagy Auschwitz - neve közismert és évente százezrek látogatják a helyszínen kialakított múzeumokat, addig a volt szovjet munkatáborok - Pecsora, Kolima, Norilszk vagy Jermakovo - jóval kevésbé ismertek, ráadásul a helyszíneken egyetlen múzeum sem működik - fejtette ki Stepán Cernousek. A virtuális gulágmúzeum a www.gulag.cz weboldalon lesz elérhető. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók. A virtuális gulágmúzeum létrehozását és működtetését társadalmi adományokból finanszírozzák.

Történészek szerint a több mint ötven szovjet munkatáborban mintegy 15-18 millió ember raboskodott. A rabságot a becslések szerint mintegy másfél millió ember nem élte túl. Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulágrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg. A gulágtáborokat megjárt - főként magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai - magyarok számát mintegy 600 ezerre becsülik a történészek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár