2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Vaskori pénzérmék százaira bukkantak egy brit vasút építése közben

2021. július 15. 17:07 MTI

Több száz ritka, vaskori érmét találtak régészek egy vasútvonal építése előtt végzett archeológiai feltáráson Nagy-Britanniában. A HS2 nagysebességű vasútvonal építésének előkészítésekor a nyugat-londoni Hillingdonban kerültek elő a föld alól az apró érmék, amelyek a Kr.e. 1. századból származnak.

pénzérmék
A földben megtalált érmék

A brit törvények szerint a lelet nemzeti kincsnek számít, és egy múzeumban helyezik majd el. Az érmék egyik oldalán a görög isten, Apollón arcképe látható, a másikon pedig egy támadó bika. A tervezés azokra az érmékre hasonlít, amelyeket kétezer éve vertek Marseille-ben.

Az érmékre azt követően bukkantak rá, hogy egy vihar megbolygatta a feltárás területét, és a régészeknek felkeltette a figyelmét egy többitől elütő színű földdarab.

A föld egy folton sötét zöldeskék volt, ami oxidálódott fém jelenlétére utalt, és mikor közelebbről megvizsgálták a helyet, felfedezték az érméket.

A lelet jelentőségét hangsúlyozva a kutatók elmondták, hogy különösen azért tartják fontosnak, mert adalékokkal szolgál arról, hogy milyen lehetett az élet Hillingdonban kétezer évvel ezelőtt.

A körülbelül 3 centiméter átmérőjű érmék abból az időből származnak, amikor a rómaiak kezdtek letelepedni a Brit-szigeten és létrehozták Londiniumot.

A történészek szerint az érméket vagy az isteneknek szánták ajándékként vagy egy birtok határát jelölték meg velük. Nem valószínű, hogy fizetőeszközként használták, mert akkoriban inkább cserekereskedelem folyt.

A HS2 építkezés előkészítésekor 11 ezer éves kőszerszámokat is feltártak Londonban, amelyek arra utaltak, hogy az emberek a folyó partján éltek a középső kőkorszakban.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár