2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Valóságos topográfiai elemmé vált az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

2022. január 1. 10:51 Múlt-kor

Ősi vonalkódok

Az olívaolaj szállítására használt, jellegzetes formájú, tartós és olcsó agyagkorsókat birodalom-szerte helyben kitermelt anyagokból készítették. Az amforák mintegy 85%-a Hispania Baeticából származik, a maradék 15% pedig Észak-Afrika területéről.

A Hispania Baeticából importált olívaolaj tárolására használt, a Monte Testacciót behatóbban elsőként feltérképező régészről Dressel 20-nak elnevezett amforák teltebb formájuknak köszönhetően a hosszúkásabb észak-afrikai korsóknál alkalmasabbak voltak hosszú tengeri utak megtételére, mivel a tartalmuk csak rendkívüli ügyetlenség vagy komolyabb tengeri katasztrófa esetén borulhatott ki.

Mivel az olaj hatalmas mennyiségben áramlott be Rómába, szükségessé vált egy olyan rendszer kialakítása, amelynek segítségével csökkenteni lehetett a csalások és különböző pénzügyi ügyeskedések számát.

Az amforákra ráírták a portéka származási helyét, tömegét, gyártási idejét, tartalmát, a vám összegét, és a készítők, szállítók, vámtisztek, valamint a kereskedők nevét is feltüntethették rajtuk. Az amforákon lévő információk egyfajta ókori vonalkódként működtek.

A jeleket kiégetés előtt is bevéshették, de a kész agyagedényre is ráírhattak fontos információkat. Ez utóbbiakat tituli pictinek nevezték. A kutatók az amforákba a kiégetés előtt bevésett nevek kapcsán két, egymásnak ellentmondó nézetet vallanak.

A Monte Testacción folyó feltárásokat több mint húsz éven át vezető José Remesal szerint ezek a feliratok az olívaolaj tulajdonosának nevei – akik akár az agyagkorsót is készíthették –, míg más régészek úgy gondolják, hogy mindössze az amforák készítőiről van szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár