2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban maga vágta le a saját fülét van Gogh?

2019. december 23. 08:49 Múlt-kor

„Őrizd meg jól ezt a tárgyat.” Ezekkel a szavakkal nyújtotta át 1888. december 23-án este Vincent van Gogh egy Rachel nevű arles-i prostituáltnak újságpapírba becsomagolt bal fülét, majd utolsó erejével hazasétált. A hosszú időn át egyezményesen elfogadott verzió szerint a posztimpresszionista festő egy Paul Gauguinnel folytatott vita után borotvapengével vágta le a testrészt, ám 2009-ben két német művészettörténész új elmélettel állt a csonkítással kapcsolatban.

Van Gogh 1888 februárjában Párizsból egy testvéri festőkolónia létrehozásának szándékával a dél-franciaországi Arles-ba költözött. Eredetileg több művészt szeretett volna a közösségbe csábítani, de végül csak Paul Gauguin csatlakozott hozzá októberben. Bár művészi szempontból termékeny kettőst alkottak, kapcsolatuk korántsem volt mentes a vitáktól. Az összezörrenések egyre gyakoribbá váltak, a karácsony előtti napokban pedig már szinte az elviselhetetlenségig fokozódott a feszültség.

December 23-án a két művész azon veszett össze, hogy emlékezetből vagy természet után célszerűbb-e festeni. A vita egy pontján Gauguin nem bírta tovább, és elviharzott szállásukról, Van Gogh azonban követte művésztársát. A hivatalos verzió szerint a holland festő ezután hazatérve levágta a fülcimpáját, Hans Kaufmann és Rita Wildegans sokak által vitatott elmélete szerint azonban valójában Gauguin egy ponton megunta barátja maradásra buzdító könyörgését, és párbajtőrével az utcán lenyisszantotta bal fülét.

A szerzőpáros azzal érvel, hogy az események hivatalos változatának alapjául szolgáló Gauguin-napló tele van ellentmondásokkal, ráadásul Van Gogh kis híján elvérzett, mire másnap reggel rátaláltak, ami egy fülcimpa levágása esetén semmiképpen sem történhetett volna meg. Szerintük Van Gogh azért hallgatott az igazságról, hogy megóvja barátját a felelősségre vonástól.

A két barát az eset után soha többé nem látta egymást. A súlyos pszichés zavarokkal küzdő Van Gogh néhány hónappal később öngyilkos lett. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár