2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban azt mondta a szegényeknek Marie Antoinette, hogy „egyenek kalácsot”?

2021. április 22. 08:26 Múlt-kor

Forradalom és szexizmus

„A francia forradalom igyekezett kizárni a nőket a politikai hatalomból” – mondta el Robert Gildea, az Oxfordi Egyetem újkori történelemmel foglalkozó professzora. Habár a nők korántsem voltak szabadnak nevezhetők XVI. Lajos idején sem, elméletben lehetséges volt egyes kivételezett helyzetben levő asszonyoknak – főként a király feleségének, illetve különböző státuszú szeretőinek –, hogy komoly mértékű informális hatalommal rendelkezzenek. A forradalmárok azonban még ennyi beleszólást sem kívántak engedni a nőknek a közügyekbe.

Nem a királyné volt az egyetlen nő, akinek a fejét vették Franciaország első átalakulása során: „Olympe de Gouges, A női és polgárnői jogok nyilatkozatának szerzője, szintén a guillotine alatt végezte” – mondta el Gildea.

A francia forradalom kezdetén azzal vádolták Marie Antoinette-et, hogy túl nagy hatalommal bírt férje felett – magyarázta Gildea. Ennek fényében könnyen látható, miért is kezdtek nagyszabású karaktergyilkosságba a királynéval szemben a forradalom propagandistái, és kétségtelen, hogy a legkülönfélébb híresztelések még életében, kivégzése előtt szárnyra kaptak. „Férfi és női szeretők tartásával egyaránt vádolták, de még azzal is, hogy vérfertőző kapcsolata van a fiával” – mondta el Gildea.

A „kalácsos” idézet valójában nem is az eredetibb híresztelések közé tartozik: sokszor helyeztek már korábban is hasonló mondatokat más nemesasszonyok szájába. Könnyen lehet, hogy Jean-Jacques Rousseau – akinek írásai később nagy hatással voltak a forradalomra – volt az első, aki leírta a kifejezést 1767-ben.

„Az »Egyenek kalácsot!« először Jean-Jacques Rousseau egyik regényében fordul elő, amelyben egy fiktív 18. századi arisztokrata mondja ki a híres sort” – mondta el Maior-Barron.

Marie Antoinette esetében azonban a királyné becsmérlőit több is motiválhatta a puszta szexizmuson kívül – a királyné nagyon is valós fenyegetést jelentett a köztársaságpártiakra. A hercegnő Habsburg hercegnő volt, és a francia korona elleni fegyveres felkelések intenzívebbé válásával fivéreitől próbált segítséget kérni, hogy seregeikkel beavatkozva mentsék meg a francia monarchiát. „Amikor ezek a hatalmak valóban lerohanták Franciaországot, Marie Antoinette-et árulónak tekintették” – mondta el Gildea.

Végül az Ausztria, Poroszország, Oroszország, Nagy-Britannia és megannyi más európai ország koalíciójából álló inváziós erőknek többszöri próbálkozása sem tudta megdönteni a francia forradalmat, amely felett végül Napóleon vette át az irányítást. Eddigre azonban mind XVI. Lajost, mind Marie Antoinette-et kivégezték, majd’ száz évvel később pedig a forradalom örökösei írták a hivatalos történelemkönyveket, amelyek az „Egyenek kalácsot!”-toposzt is beleégették a francia köztudatba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A királyné gyermekeivel 1787-ben, Élisabeth Vigée-Lebrun festményénA brioche nevű hagyományos francia kalács, amely az eredeti idézetben szerepel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár