2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Több százezer éves előember-nyomokat találtak Kínában

2014. november 17. 18:02

Előemberi jelenlétre utaló 300-500 ezer éves leleteket találtak az északkelet-kínai Liaoning tartományban. A feltárt leletek a legkorábbi bizonyítékai lehetnek a kultúra északkelet-kínai jelenlétének, így fontosak az emberi evolúció eredetének kutatása szempontjából is.

Őskor
Balra egy homo sapiens, jobbra pedig a pekingi ember koponyája

A Kínai Tudományos Akadémia és a Talieni Természettörténeti Múzeum régészei több mint ezer, kőből, állati csontból vagy agancsból készült eszközt gyűjtöttek össze a feltárás augusztusi kezdete óta Talien város egy mészkőbányájában, a Lote-hegyen. A kőeszközök, illetve a feltehetően hasonló célból feldarabolt állatcsontok arra utalnak, hogy a Lote-hegyen fekvő terület fontos helyszíne lehetett a korai emberi aktivitásnak - mondta el Huang Vej-ven régész.

A leletek nagyjából egyidősek lehetnek a pekingi ember néven ismert Homo erectus-fosszíliák egy részével, amelyeket a Csoukoutien barlangrendszerben találtak meg a 20. század elején. Az ottani leletek közül a legrégebbieket az újabb kutatások - a korábbi feltételezéseknél 250 ezer évvel korábbra - 750 ezer évesre datálják, míg a legfiatalabbak mintegy 200 ezer évesek lehetnek.

A Lote-hegyen talált leletekhez hasonlóan a Csoukoutien barlangrendszerben is számos antilop- és szarvasagancsot találtak, amelyet a pekingi ember szintén eszközként használt. A kutatók szerint további egyezés, hogy a Lote-hegyen, hasonlóan a csoukoutieni régészeti anyaghoz, számos elefánt-, tigris- és vaddisznócsontra bukkantak. Emberi maradványokat egyenlőre nem találtak a helyszínen, a feltárás jelenleg is folyik.

A most feltárt leletek a legkorábbi bizonyítékai lehetnek a kultúra északkelet-kínai jelenlétének, így fontosak az emberi evolúció és a kultúra eredetének kutatása szempontjából is - magyarázta Kao Csun-ling, a Talieni Természettörténeti Múzeum alelnöke. A bánya azért bizonyult kedvező helyszínnek a leletek megmaradása szempontjából az egyik kutató szerint, mivel a mészkőben könnyen alakulnak ki olyan repedések és víz vájta barlangok, amelyek menedékül szolgálhatnak a különböző fosszíliáknak.

magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár