2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Több mint kétezer oldalon, öt kötetben jelentek meg Friedrich Dürrenmatt eddig kiadatlan írásai

2021. május 27. 11:46 MTI

Harminc évvel Friedrich Dürrenmatt halála után a svájci drámaíró és festő eddig kiadatlan szövegrészleteit jelentette meg a Diogenes kiadó szerdán egy ötkötetes sorozatban.

Friedrich Dürrenmatt
Friedrich Dürrenmatt

A több mint kétezer oldalas Das Stoffe Projekt kiadványsorozat olyan szövegeket és gondolatokat tartalmaz, amelyeket a szerző 1969 és az 1990-ben bekövetkezett halála közötti időszakban írt.

Az írások nagy részét már Dürrenmatt életében kiadták, a hagyatékban azonban csaknem 30 ezer kéziratoldalt találtak, rajtuk számtalan szövegváltozattal. Ezeket Rudolf Probst és Ulrich Weber kiadók éveken át válogatták és rendszerezték. A korábban kiadott írásokat formálódásuk különböző szakaszaiban mutatják be az új kötetek.

Dürrenmatt korán világsikereket ért el, például az ötvenes évek elején megjelent A bíró és a hóhér és A gyanú című krimijeivel vagy Az öreg hölgy látogatása című 1956-os és A fizikusok című 1962-es drámájával.

Ezután azonban Dürrenmatt meg nem értettnek érezte magát, és saját fejlődését kívánta feltárni - írta a kiadó. Ennek érdekében nem a munkásságát bemutató és anekdotázó önéletrajzot írt, hanem az őt foglalkoztató témákat fejtette ki, és bemutatta az anyagokat, amelyek érdekelték. Önéletrajzi szövegeket szőtt egybe filozófiai és fikciós írásokkal és szövegrészletekkel egy egészen sajátos prózaformában a Diogenes kiadó szerint.

Dürrenmatt maga így írt ezekről az írásokról: „Az anyagok gondolataim eredményei, tükrök, amelyek a csiszolásuktól függően reflektálnak gondolataimra és életemre”.

A Das Stoffe Projekt a Berni Egyetemmel és a még Dürrenmatt kezdeményezésére alapított és hagyatékát kezelő Svájci Irodalmi Archívummal együttműködésben valósult meg.

Az ötkötetes kiadványhoz az archívum a fd-stoffe-online.ch internetes oldalon online elérhetővé tett szerkesztett szöveg-, film- és hangdokumentumokat, valamint fakszimileként a teljes, 30 ezer oldalból álló kéziratot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár