2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiziano műve lehet a 110 éve egy angol templomban őrzött festmény

2021. március 3. 14:06 MTI

Bebizonyosodni látszik, hogy Tiziano műhelyében készült egy brit templomban őrzött festmény. Ronald Moore művészettörténész az utolsó vacsorát ábrázoló alkotás egyik apostolának arcképében magát a 16. századi olasz festőt, a képen szereplő egyik kancsón pedig a művész aláírását fedezte fel.

Egy 110 éve egy brit templomban őrzött festményről most bebizonyosodhat, hogy valóban Tiziano műhelyében készült. Ugyanis egy művészettörténész magát Tizianót vélte felfedezni, ráadásul a festményen helyet kapó egyik kancsón pedig a festő aláírását. A 3,8 méteres kép 110 éve díszíti a nyugat-angliai, herefordshire-i Ledburyben lévő Szent Mihály és Minden Angyalok templomát.

Eredetileg úgy gondolták, hogy a festményt Polidoro da Caravaggio kezdte, és Tiziano, Tintoretto vagy műhelyük csapata fejezte be. Amikor azonban Ronald Moore művészettörténész három évvel ezelőtt elvitte a képet restaurálni, Tiziano nevét találta az egyik kancsóra írva.

Moore elemzése szerint a festmény Tiziano műhelyében készült mintegy két évtized alatt. A templom plébánosa, Keith Hilton-Turvey nagy örömmel fogadta a hírtm, és elmondta, hogy ő nem látta a feliratot, pedig elég régóta nézi a képet, úgyhogy a szakértő biztosan nagyon alapos elemzést végzett.

Moore szerint az egyik apostol arcában pedig a fiatal Tiziano ismerhető fel. Összehasonlítva a művész 1567-es portréjával, látható az azonosság, amelyet számítógépes vizsgálatok is megerősítettek.

„A profil, a fülek, a szemek, az orr, mind megegyeznek” – mondta Moore, aki szerint Az utolsó vacsorá-ra az arcképet nem maga Tiziano festette, hanem fia, Orazio Vecellio 1576-ban. Moore talált egy 1775-ben – a festmény korábbi tulajdonosa, John Skippe által – írt levelet, amelyben a műgyűjtő kifejtette, hogy egy velencei kolostor megbízásából készült az alkotás.

Az oxfordi végzettségű Skippe úgy vélte, hogy Tiziano legjobban fennmaradt képét szerezte meg. A festményt 1909-ben a műgyűjtő leszármazottai ajándékozták a templomnak, ekkorra azonban eredete és Tizianóhoz való kötődése a feledés homályába veszett.

A felfedezés után a festmény, amelynek értékét egyelőre nem határozták meg, továbbra is a templomban marad, hogy a hívek megcsodálhassák. A lopásgátló biztonsági intézkedéseket már meghozták. Tiziano egyik korábbi festménye 16,88 millió dollárért (5,1 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's aukciósház egyik New York-i árverésén 2011-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár