2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Templomba járó katolikusként ismerték kollégái az FBI legkártékonyabb orosz „tégláját”

2023. június 9. 09:56 Múlt-kor

A bukás

Hanssen 1991-ben, nem sokkal a Szovjetunió felbomlása előtt – félve attól, hogy lelepleződik – felhagyott a kémtevékenységgel. 1999-ben azonban ismét kémkedni kezdett, ezúttal már az orosz titkosszolgálatnak.

Ha nem tér vissza az oroszok szolgálatába, talán sohasem lepleződött volna le, ez a lépése azonban villámgyorsan a bukásához vezetett. A 90-es években ugyanis egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az 1980-as években tégla volt – és lehet továbbra is – az FBI-nál.

A szervezet végül egy helyzetével elégedetlen orosz titkosszolga segítségével talált rá a bűnösre. Az FBI 7 millió dollárt fizetett egy ex-KGB-tisztnek, aki átadott nekik egy olyan fekete konspirációs szemeteszsákot, amelyen Hanssen otthagyta az ujjlenyomatát, valamint egy, az FBI-tégla („B”) és egy KGB-ügynök között 1986-ban lefolytatott telefonbeszélgetés felvételét.

Miután sikerült azonosítani a hangot és az ujjlenyomatot is, Hanssent megfigyelés alá helyezték, és beosztottak mellé egy fiatal asszisztenst, Eric O’Neillt, aki FBI-ügynökként valójában a megfigyelésével volt megbízva. Neki sikerült megszereznie azt az eszközt (egy Palm III típusú PDA-t), amelyen Hanssen a legfontosabb információkat tárolta. A tégla az FBI markában volt.

Bár Hanssen észrevett több olyan jelet is, amelyek arra utaltak, hogy az FBI szagot fogott, nem állt le a kémtevékenységgel. Azon a bizonyos végzetes februári vasárnap reggelen Hanssen szokásához híven családjával ellátogatott a Great Falls-i Sienai Szent Katalin-templomban tartott vasárnapi misére, majd, miután kocsija csomagtartójában elhelyezte az oroszoknak szánt újabb ajándékcsomagot, kivitte korábban már említett barátját, Jack Horschauert a washingtoni Dulles Nemzetközi Repülőtérre, miután több napig Hanssenéknél vendégeskedett.

Ezt követően útja a Foxstone Parkba vezetett, ahol előbb egy fehér ragasztószalagot tett egy információs oszlopra, ezzel jelezve, hogy a szokásos helyre letette a csomagot, amelyet ezt követően valóban elhelyezett a hídnál. Miután letartóztatták, Az FBI-ügynökök a park területén rátaláltak egy 50 ezer dollárt rejtő zsákocskára is.

Mivel 2001 júliusában 15 rendben is bűnösnek vallotta magát kémkedés és összeesküvés bűntettében, 2002 májusában tizenötszörös életfogytiglanra ítélték – az ítélet felülvizsgálatának lehetősége nélkül. A férfi a coloradói ADX Florence szövetségi fegyházban, egy magánzárkában töltötte életfogytiglani büntetését. Itt találták holtan 2023. június 5-én, 79 éves korában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár