Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
A nyárson sült egész disznó és a nagy boros kupák talán az első dolgok között vannak, amelyek eszünkbe jutnak, amikor egy középkori lakomára gondolunk. A kortárs források szerint azonban őseink nem csupán igen változatosan étkeztek, de meglehetősen kísérletező kedvűek is voltak a fogásokat illetően. Az alábbiakban olvasható öt olyan étel, amelyet fogyasztottak a középkori Európában, és korántsem lennének elképzelhetetlenek a modern ember asztalán sem.
Korábban
Édes-savanyú mártás
Az édes-savanyú nyúl az egyik legérdekesebb fogás, amelyet egy 14. századi kéziratgyűjtemény, a „Curye on Inglysch” (kb. „Főzés angol módra”) tartalmaz. A recept szerint cukorral, vörösborecettel, ribizlivel, vöröshagymával, gyömbérrel és fahéjjal (valamint igen sok „borsporral”) készítendő, ami egy ragacsos szószt eredményez, amely meglehetősen hasonlít a ma ismert kínai édes-savanyú mártásra. A recept vélhetően a normann hódítás idejéből származik, ekkoriban az Anglia lakosságát adó szászok számára a legkülönösebb hozzávaló a nyúl lehetett – a Brit-szigeteken nem őshonos állatot ekkoriban importálták először a kontinensről.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Szerelmes volt egy gyáros lányába, találmánya receptjét ezért csak potom pénzért adta el Irinyi János tegnap
- Semmiségnek vélte sebét a meglőtt Habsburg trónörökös, Ferenc Ferdinánd tegnap
- Politikai ellenfele volt az amerikaiak ellen harcoló nicaraguai Robin Hood gyilkosa tegnap
- Ingyen sör osztogatása miatt alakult ki tragédia II. Miklós koronázásán tegnap
- Festőként kezdte pályafutását a fényképezés egyik úttörője, Mathew Brady tegnap
- Hatásvadász bestsellereiről lett ismert a 2. világháborút is megjárt Herman Wouk 2024.05.17.
- Tiszavirág-életűnek bizonyult Norvégia első függetlensége 2024.05.17.
- A magyar történelemben Mária volt az első nő, akinek fejére került a Szent Korona 2024.05.17.