2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székvita, egy halálosan hosszú beszéd és a vasárnap kérdése: az amerikai elnöki beiktatások hagyományai

2021. január 20. 14:39 Múlt-kor

Január és székvita

A 20. századra a közlekedés és a kommunikáció fejlődése, az országot behálózó vasút- és távíró-, majd telefonhálózat kiépülésével lényegesen gyorsabbá vált az országon belüli utazás is, és nem volt már szükség a négy hónapos „béna kacsa” periódusra – amikor a leköszönő elnök az idő által egyre jobban szorítva folytatja hivatali teendői végzését utóda beiktatásáig.

Habár a „béna kacsa” periódus 1861-ben is megnehezítette a központi választ a déli államok szecessziójára (ezáltal voltaképpen elősegítve a polgárháború kirobbanását), a változást végül csak a nagy gazdasági világválság idején zajló 1933-as hatalomátadás hozta el.

Miután 1932 novemberében Franklin D. Rooseveltet választották meg az ország következő elnökévé, a hivatalban lévő Herbert Hoover alig kommunikált utódjával, így a lakosság hiába várta a gazdasági helyzeten javító intézkedések bejelentését – Hoover már nem kezdett semmi újba, Rooseveltnek pedig még nem állt módjában cselekedni. A kongresszusban erre a helyzetre válaszul terjesztették elő a 20. alkotmánykiegészítést, amely a két ház közötti vitát követően határozta meg január 20-át dátumként. A szenátus január 15-ét, míg a képviselőház január 24-ét jelölte volna ki legszívesebben, a kettő kompromisszumából született a végleges dátum.

A helyszín magyarázata jóval egyszerűbb: a választók akarata által hatalommal felruházott elnök jelképesen ugyanezen akarat állandó megtestesítői, a kongresszus tagjainak jelenlétében teszi le esküjét a törvényhozás székhelyén, a Capitoliumban, ahonnan e hatalom birtokában átvonul az elnöki rezidenciába, a Fehér Házba.

Annak, hogy a Capitolium lépcsőjén, a szabadban kerül sor a szertartásra, már kevésbé magasztos okai vannak: az addig bent, a képviselőház vagy a szenátus termében tartott ceremónia kapcsán James Monroe 1817-es beiktatásán vita robbant ki a két kamara tagjai közt, hogy mely székeket használhatják, amin a megválasztott elnök annyira felháborodott, hogy elrendelte az esemény épületen kívüli levezénylését. Néhány, az időjárás és egyéb rendkívüli események (például a második világháború) által okozott kivételtől eltekintve 1829 óta az elnöki beiktatásra rendszerint a szabadban kerül sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Garfield elnök a Fehér Ház előtt ácsolt emelvényről szemléli a beiktatása alkalmából tartott menetet 1881. március 4-én (kép forrása: Wikimedia Commons)Lyndon B. Johnson alelnök leteszi az elnöki esküt az elnöki különrepülőgép, az Air Force One fedélzetén, 1963. november 22. Balján a hajdani elnök felesége, Jackie Kennedy látható ikonikussá vált kabátjában, amelyen láthatóak maradtak férje vérének nyomai. (kép forrása: Wikimedia Commons)A James Buchanan beiktatásáról készült fénykép, 1857. március 4. (kép forrása: Wikimedia Commons)Ramón de Elloriaga által 1899 körül George Washington első beiktatásáról készített olajfestménye (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean Leon Gerome Ferris (1863-1930): Washington beiktatása Philadelphiában (kép forrása: Wikimedia Commons)Barack Obama második nvilvános beiktatása 2013. január 21-én, hétfőn (kép forrása: Wikimedia Commons)David Rice Atchison (kép forrása: Wikimedia Commons)Franklin D. Roosevelt és felesége, Eleanor a beiktatás napján Washingtonban, 1933. március 4. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Clinton és a Bush házaspár Donald Trump beiktatásán, 2017. január 20.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár