2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székvita, egy halálosan hosszú beszéd és a vasárnap kérdése: az amerikai elnöki beiktatások hagyományai

2021. január 20. 14:39 Múlt-kor

Elnöki újítások

George Washington elsőre New Yorkban, másodszorra pedig Philadelphiában tette le esküjét, és utóda, John Adams beiktatására szintén az ideiglenes fővárosként szolgáló pennsylvaniai városban került sor. 1801-ben a harmadik elnök, Thomas Jefferson volt az első, aki az újonnan kijelölt hatalmi központban, Washington D.C.-ben tette le a hivatali esküt.

Az első elnöki beiktatás, amelyről fénykép is készült, James Buchanané volt 1857-ben, míg William McKinley 1897-es eskütételi ceremóniája volt az első, amelyről mozgóképet is rögzítettek. A rádióban először Calvin Coolidge 1925-ös eskütételét hallgathatta élőben a közönség, és Harry Truman második, 1949-es beiktatását közvetítette elsőként élőben az egyre nagyobb teret hódító televízió, máig tartó hagyományt teremtve. Az élő közvetítések lényegesen szélesebb közönség számára tették lehetővé a szertartás átélését, és a békés hatalomátadás tényének ünneplését.

George Washington első beiktatása óta élő hagyomány, hogy az új elnök beszédet is mond az eskü letétele mellett. Washington és utódai 1897-ig az eskü letétele előtt mondták el beszédüket, azonban William McKinley megváltoztatta a sorrendet, mivel beszédében az eskü szövegét kívánta visszhangozni. A sorrend azóta is tartja magát, a megválasztott politikus immár felesküdött elnökként tartja beszédét.

A legrövidebb beiktatási beszédet éppen George Washington mondta el 1793-ban, ez mindössze 135 szóból állt. A leghosszabb beszéd egyértelműen William Henry Harrison 1841. március 4-én felolvasott kétórás, 8445 szavas szónoklata volt, amely valószínűleg az életébe is került.

A megválasztott elnök bizonyítani akarta, hogy 68 évesen is a hírnevét meghozó, indiánok elleni háborúk ereje teljében lévő hőse, így a hideg, esős napon nem vett fel sem nagykabátot, sem kalapot, és a neki felajánlott zárt hintót mellőzve lovon tette meg az utat a Capitoliumhoz, ahol aztán két órán át beszélt, a nap végére pedig lebetegedett. Mindössze 31 napnyi elnökség után, 1841. április 4-én tüdőgyulladásban elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Garfield elnök a Fehér Ház előtt ácsolt emelvényről szemléli a beiktatása alkalmából tartott menetet 1881. március 4-én (kép forrása: Wikimedia Commons)Lyndon B. Johnson alelnök leteszi az elnöki esküt az elnöki különrepülőgép, az Air Force One fedélzetén, 1963. november 22. Balján a hajdani elnök felesége, Jackie Kennedy látható ikonikussá vált kabátjában, amelyen láthatóak maradtak férje vérének nyomai. (kép forrása: Wikimedia Commons)A James Buchanan beiktatásáról készült fénykép, 1857. március 4. (kép forrása: Wikimedia Commons)Ramón de Elloriaga által 1899 körül George Washington első beiktatásáról készített olajfestménye (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean Leon Gerome Ferris (1863-1930): Washington beiktatása Philadelphiában (kép forrása: Wikimedia Commons)Barack Obama második nvilvános beiktatása 2013. január 21-én, hétfőn (kép forrása: Wikimedia Commons)David Rice Atchison (kép forrása: Wikimedia Commons)Franklin D. Roosevelt és felesége, Eleanor a beiktatás napján Washingtonban, 1933. március 4. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Clinton és a Bush házaspár Donald Trump beiktatásán, 2017. január 20.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár