2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szamurájok tanították harcművészetre a rendőröket a 19. század végi Japánban

2016. február 10. 08:26

Járőrözés kötéllel

A könyv szerzője számos technikát sorolt fel annak megelőzésére, hogy a támadó harc közben ellopja a rendőr kardját. Nem tanácsolta a rendőröknek, hogy sújtanak le a kardjukkal a gyanúsítottakra, ehelyett különböző fogásokat javasolt, amelyek révén el lehetett kerülni a támadó meggyilkolását. Hiszatomi felhívta a figyelmet a helyes légzésre és testtartásra, megjegyezve, hogy az erő a hasból jön, nem a mellkasból. „Minden erődet a »szaikában«, a köldököd alatt kell összpontosítanod, és a hasat, mint egészet ki kell töltse ez az erő” – olvasható a könyvben.

Hiszatomi bilincs helyett a „hodzsó” nevű (a gyanúsítottak megkötözésére irányuló) technikák alkalmazását javasolta. Mivel az emberek többsége jobbkezes, a könyv szerint a kötéllel elsőként a támadó jobb karját kellett megkötözni. Hiszatomi megjegyezte, hogy ehhez persze elengedhetetlen, hogy a rendőrök elegendő mennyiségű kötéllel induljanak munkába. Amennyiben ez nem történt meg, a támadók középső ujjainak dupla csomóval történő összekötését javasolta a „motojui” néven emlegetett, haj összefogására alkalmazott papírszalag, vagy a szintén papírból készült madzag, a „kamijori” segítségével.

A könyvben emellett külön részt szenteltek „kappo” néven ismert újraélesztési technikáknak. A „tanyu” technika például vízbe fulladt emberek megmentésében lehetett a rendőrök segítségére. A módszer szerint a bal sípcsontot szorosan a földön kell tartani, miközben a jobb sípcsontot az újraélesztendő személy hátához, a plexus coeliacus mögé kell nyomni. Ezt követően a hónaljon keresztül átbujtatva a köldök alá kell csúsztatni a kezeket, majd azokat összefogva hátrafelé és felfelé kell húzni a fuldoklót. Ezzel egy időben a sípcsonttal keményen nyomni kell hátulról az életveszélyben lévő személy hátát – olvasható a könyvben.

A munka angol fordítója szerint bizonyos technikákat akár a mai rendőrök is alkalmazhatnának a munkájuk során, mivel ezen módszerek segítségével váratlan támadásokra lehetne reagálni. Persze nem minden módszer lenne használható manapság, mivel például a dobási technikákkal a rendőr testi kontaktust létesítene a támadóval, ami lehetővé tenné, hogy utóbbi kirántsa a hatósági személy fegyverét.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár