7 végzetes pillanat

„Spanyolország meglop minket!” – tüntettek a műkincsek Katalóniából való elszállítása ellen

2017. december 12. 11:14 MTI

Kisebb összetűzésbe keveredett katalán rendőrökkel tüntetők egy csoportja, amely az ellen tiltakozott, hogy a lleidai egyházmegyei múzeumból műkincseket szállítsanak el a szomszédos Aragónia tartományba. A 15. és 18. század közötti időszakból származó műtárgyak eredetileg Aragóniából kerültek Katalóniába, ám a bíróság eladásukat illegálisnak minősítette, és azok visszaszolgáltatásáról döntött.

Három 15. századi apátnői koporsó
Három 15. századi apátnői koporsó

Kora reggel, amikor a múzeumban megkezdték a 44 műkincs becsomagolását, tüntetők jelentek meg az épületnél, több százan. Néhány órával később a katalán rendőrség szélesíteni kezdte a bejárat előtti biztonsági zónát, ekkor dulakodás alakult ki a szembenállók között. A tüntetők katalán függetlenségi zászlókat lobogtattak és egyebek mellett azt kiabálták: „Spanyolország meglop minket!”. A tiltakozóakciót a Népi Egység (CUP) radikális baloldali függetlenségi párt szervezte.

A műkincsek tulajdonjoga régóta vita Aragónia és Katalónia között. A tárgyak eredetileg az aragóniai Villanueva de Sijena kolostorában voltak, de az apácák eladták a 97 darabból álló gyűjteményt Katalóniának 1983-ban. Az ügy a bíróságra került, amely úgy ítélte meg, hogy az apácáknak nem volt joguk az eladáshoz, ezért elrendelte a tárgyak visszaszolgáltatását. A katalán kormány 2016 nyarán 53 darabot már visszajuttatott Aragóniának, de adós maradt további 44 alkotással.

Egy újabb bírói döntés vasárnap éjfélig adott haladékot, hogy maguk adják vissza azokat. Mivel ez elmaradt, az aragóniai kormány által megbízott szakemberek mentek el a műkincsekért. A szállítmány már megérkezett a kolostorhoz, ahol a helyiek ünneplő csoportja várta. A spanyol sajtónak közülük többen is arról beszéltek, hogy öröm számukra a tárgyak visszaérkezése, mert azok Aragónia kulturális örökségének részei.

A műkincsek között található három darab, a 15. századból való díszes apátnői koporsó, amelyeket világszinten is egyedülállónak tartanak, valamint hat alabástrom dombormű, mind a francia Gabriel Joly alkotásai 1529-ből. A művésztől további hét szobor és számos festmény alkotja a most visszaszállított gyűjteményt.

Magazin

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Alabástrom dombormű
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!