2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

2019. február 8. 09:46 Múlt-kor

Hogyan csinálták?

Mindez körülbelül egy percig és 22 másodpercig tartott – mire a csatornánál cselekedtek az illetékesek, már vége volt. Mint kiderült, a Chicago egyik jelképe, a Sears Tower nevű felhőkaroló tetején lévő adóvevőtoronynál éppen nem volt szolgálatban mérnök, amikor történt az incidens, így nem volt, aki azonnal leállítsa vagy átirányítsa az adást. A szolgálatban lévő mérnök hiánya azt is jelenti, hogy a csatorna részéről nem készült felvétel az incidensről, így az csak a Dr. Who-epizódot kazettára vevő tévénézők által lett megörökítve.

Az esetről beszámolt a WGN rádió és a WTTN televízió is, újra és újra leadva az időközben a birtokukba került felvételt, és „TV videókalóznak” bélyegezve az elkövetőt. A legtöbb chicagói jól szórakozott ezen, mások nem értették a helyzetet, megint másokat az zavarta leginkább, hogy kedvenc műsorukat érte a megszakítás.

Míg azonban a nézők többsége derült a különös történésen, az amerikai tömegmédiát szabályozó ügynökség, az FCC korántsem. A szervezet minden erőforrását arra fordította, hogy megtalálja a chicagói „hackelés” elkövetőjét, és még jutalmat is felajánlott a nyomravezetőnek.

„Tájékoztatni szeretnék mindenkit, aki ilyesmiben részt vesz, hogy a maximális büntetés 100 000 dollár, egy év börtön, vagy mindkettő is lehet” – mondta Phil Bradford, az FCC szóvivője másnap egy riporternek.

„Mindent egybevetve, vannak, akik szerint ez komikus” – mondta a WTTW szóvivője, Anders Yocom. „Pedig nagyon komoly ügy, mert a sugárzott műsorba való illegális beavatkozás a szövetségi törvényekkel megy szembe.”

Az FCC végül rájött, hogyan hajthatta végre a mutatványt az elkövető: egy saját tányérantennát helyezhetett a Sears Tower és a stúdiófelvételt odaközvetítő műhold közé, így leblokkolhatta az eredeti adást. Ehhez nem lett volna szüksége különösebben bonyolult vagy fejlett felszerelésre, csupán megfelelő elhelyezésre és időzítésre. Később egy körülbelüli helyszínt is meghatároztak, ahol forgathatták a felvételt: a háttérről az FCC ügynökei úgy gondolták, egy raktár lehúzható fém ajtaja, és bemutattak egy ipari negyedet a városban, ahol sok ilyen ajtajú raktár található. Ez azonban nem vezetett közelebb az elkövető kilétéhez.

A keresés folytatódik

A tettesnek sosem sikerült a nyomára akadni, azonban számos híresztelés kapott szárnyra az esetet követő időszakban. A legtöbbet a hatóságok hamar elvetették, nagy részüket meg sem vizsgálták. A napjainkig kitartó, legnépszerűbb elmélet szerint egy Eric Fournier nevű művész lehetett a tettes, mivel egyik saját alkotása – egy Shaye Saint John nevű modell, aki balesetben megsérült testét próbababák darabjaiból pótolja – meglepő hasonlóságokat mutat a felvételeken látható Max Headroom-maszk kialakításával, valamint maga a videofelvétel is hasonlít Fournier több alkotására hangulatában és képi világában – főként ami a maszkok és a szándékosan nem valószerű művégtagok használatát illeti.

Fournier közeli ismerősei azonban tagadják a vádakat: szerintük a férfi egyáltalán nem értett a televíziós műsorsugárzás technológiájához, és nem is volt Chicagóban az eset megtörténtekor. Annyit elismernek, hogy Fourniernek biztosan jól esett, hogy ennyien kapcsolatba hozták őt egy ilyen esettel. Ő maga sajnos 2010-ben elhunyt, és sosem erősítette meg vagy cáfolta az értesüléseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A légycsapós rész (kép forrása: All That's Interesting)Az eredeti Max Headroom (kép forrása: syfy.com)A Sears Tower (mai nevén Willis Tower) (kép forrása: Chicago Tribune)„Jóestét HBO Éjfél Kapitánytól – $12.95 havonta? Na ne! (Showtime/Filmcsatorna rettegjetek!)” (kép forrása: youtube.com)Eric Fournier (kép forrása: Vice)A Shaye Saint John figura (kép forrása: Vice)A 2009-es tucsoni Super Bowl-adásba beillesztett jelenet részlete (kép forrása: Deadspin)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár