2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Sokszor még a valóban „érintetlen” nőknek sem volt esélyük átmenni a középkori szüzességi teszteken

2021. május 30. 17:17 Múlt-kor

Elsápadás sóskaégetés közben

A leggyorsabb eredményt a korabeli „szakirodalom” szerint őrölt szerecsendió vaginába történő felhelyezésével érhette el az ártatlansága elvesztése következményei miatt aggódó nő. Emellett használhattak kúpokat, gyűrűket, valamint illatosított gyantát, mivel így a hímvessző a behatolás során ellenállásba ütközött, ami a szűzhártya érintetlenségének látszatát kelthette a férfiban.

A nők számára a korábban már említett, a feleségük ártatlansága miatt aggódó férfiakat is kisegítő Caterina Sforza is szolgált néhány jó tanáccsal. Meredith Ray, az Impotence and Corruption: Sexual Function and Dysfunction in Early Modern Italian Books of Secrets szerzője szerint az alkímia iránt erőteljesen érdeklődő arisztokrata Experimenti című művében több száz titkos receptet és praktikát osztott meg olvasóival, amelyek között a szüzesség látszatának fenntartására vonatkozó tanácsok is szerepeltek.

A közép- és kora újkor határán élt Sforza is jóval egyszerűbb megoldást javasolt Trotulánál. Az egyik receptje szerint mindössze zsályára volt szükség, amelyet egy lombikban vízzel együtt lepárolva már készen is állt az ital, amelyet aztán egy ideig a hüvelybe helyezve a nők el is érhették a kívánt hatást.

Sforza emellett jóval bonyolultabb szereket is kínált. Volt, amelyhez porrá őrölt, borba mártott szegfűre volt szükség, egy másik csodaszernek pedig már a puszta elkészítése is két hetet vett igénybe, a grófné azonban szavatolta, hogy a kotyvalék használatával a vagina megfelelő mértékben össze fog szűkülni.

Ez pedig a közép- és kora újkori ember gondolkodása szerint, amely a szűk vulvát a szüzesség biztos jelének tartotta, egyet jelentett a sikerrel. Csak remélhetjük, hogy kevés házasság futott zátonyra hasonlóan kétes értékű tesztek miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Ágyban fekvő pár egy 15. századi illusztrációnSzent Erzsébet vizeletpróbájának ábrázolása XXII. János pápa BibliájábanEgy pap összead egy házasuló párt egy középkori illusztrációnFőző nő egy, a Tacuinum Sanitatis című középkori egészségügyi kézikönyvben szereplő illusztrációnKözépkori család Luc-Olivier Merson 1901-es festményénCaterina Sforza (1463-1509)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár