2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Scitovszkyék hazatértek: brit segítséggel került vissza Budapestre László Fülöp két festménye

2019. szeptember 26. 10:05

Hetvenhárom év elteltével, brit segítséggel visszakerült Budapestre László Fülöp (Philip de László) világhírű magyar – brit festőművész két alkotása, a Scitovszky Tibor egykori magyar külügyminisztert és feleségét, Hódosi Hannát ábrázoló képpár, amelyeket a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye vásárolt meg a Christie’s Aukciósház 2019 tavaszi árverésén New Yorkban. A festmények tegnap este ünnepélyes keretek között visszakerültek a falra a Scitovszky-házaspár egykori otthonában, amely ma a budapesti brit nagykövet rezidenciája.

Portrék

A két portrét, amelyeket a művész legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon, László Fülöp Párizsban festette a Scitovszky-házaspárról 1927-ben. A Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye (British Government Art Collection, GAC) a Christie’s New York-i árverésén vásárolta meg a festményeket azzal a szándékkal, hogy visszajuttassa őket eredeti helyükre Budapesten.

A képek tökéletes állapotban, eredeti képkeretükkel együtt – 73 évvel azután, hogy elkerültek Magyarországról – most visszatértek Budapestre. Mindez egybeesik az egykor Londonban élő és alkotó László Fülöp (1869-1937) születésének 150. évfordulójával, amelyről a Magyar Nemzeti Galéria is megemlékezik a „László Fülöp: A nagyvilág művésze vagyok…” című kiállítással.

“Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy visszakerült Budapestre ez a két festmény, amelyek a magyar és a brit képzőművészetnek egyaránt a legjelesebb alkotásai közé tartoznak. Alkotójuk személye fontos összekötő kapocs országaink között, hiszen László Fülöp, aki 1869-ben Pesten született, 1907-ben Londonban telepedett le, ahol a brit királyi család tagjairól is remek portrékat készített”  ̶  mondta Iain Lindsay brit nagykövet.

A festmények zárt körben, a budapesti brit rezidencia szalonjában lesznek láthatóak. Azonban, mivel a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye számára kiemelten fontos, hogy a tulajdonában levő műalkotásokat hozzáférhetővé tegye a nagyközönség számára, a Brit Nagykövetség a jövőben, erre kijelölt alkalmakkor megnyitja majd a rezidenciát a festmény iránt érdeklődők számára.

A festmények története 1946-tól 2019-ig

A képek 1946-ban kerültek el Magyarországról, amikor a Scitovszky-házaspár Amerikába költözött. A család tulajdonából először egy ottani magyar iskolába, majd különböző magángyűjteményekbe került a képpár.  1993-ban a festmények ismét gazdát cseréltek a Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén, majd 2019 tavaszán váratlanul újra felbukkantak a Christie’s aukcióján. A Brit Kormány Művészeti Gyűjteményét (GAC) a László Fülöp életművét gondozó alapítvány vezetője, Sandra de László (a művész hét unokája egyikének felesége) értesítette. Ezt követően a Brit Külügyminisztérium egyetértésével a GAC licitált a képpárra, azzal a szándékkal, hogy visszajuttassa a festményeket eredeti helyükre, Budapestre.

A Scitovszky-villa története

A Scitovszky-házaspár neobarokk stílusú villája 1925-ben épült Budán, a Rózsadombon. Az antik bútorok többségét maga a ház úrnője, Hódosi Hanna választotta ki, és hozatta Párizsból. Amikor a házaspár 1946-ban Amerikába költözött, bérbe adták egykori otthonukat a brit kormánynak, így lett a ház a Brit Legátus vezetőjének a rezidenciája. A házat később államosították, így a britek a magyar államtól bérelték tovább, majd 1964-ben a teljes berendezéssel együtt megvásárolták. A Scitovszky villa ma a brit nagykövet rezidenciája, továbbá számos követségi rendezvény helyszíne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár