2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes nő nyugodott III. Richárd mellett

2015. március 3. 11:24

Másfél évvel ezelőtt brit régészek egy ólomkoporsót találtak néhány méterre III. Richárd sírjától. A Leicesteri Egyetem szakértői eleinte úgy gondolták, hogy „lakója” lovag, esetleg szerzetes lehet, azonban legnagyobb megdöbbenésükre egy idős nő volt, akinek a személyazonossága máig ismeretlen.

Mint ahogy arról többször beszámoltunk, III. Richárd régóta elveszettnek hitt csontjait 2012 augusztusában egy leicesteri parkoló alatt találták meg brit régészek. Az 1485-ös bosworth-i csatában elhunyt királyt sebtében temették el a ferences rendi Grey Friars templomban, az épületet azonban a 16. században lerombolták, így a csontokkal együtt nyoma veszett. A Leicesteri Egyetem később DNS-vizsgálatot végzett, és az eredményeket összevetette III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával, amely során bizonyítást nyert, hogy a csontok valóban a királyé voltak.

A régészek több sírt is találtak III. Richárd maradványai mellett, köztük egy rejtélyes mészkőkoporsót, amelyben a fedél felnyitása után egy feszülettel díszített ólomkoporsóra bukkantak. A külső, mészkőből készül koporsó 2,1 méter hosszú, egyik végén 60, a másikon pedig 30 centiméter széles, és nyolc ember kellett hozzá, hogy ki tudják emelni az ólomkoporsót.

A Leicesteri Egyetem szakértői eleinte úgy gondolták, hogy „lakója” az 1356 és 1362 között elhunyt középkori lovag, bizonyos Sir William de Moton volt, de felmerült, hogy a csontok a Grey Friars két egykori vezetőjének egyikéé, Peter Swynsfeldé vagy William of Nottinghamé lehetnek. A kutatásban váratlan fordulat következett be, miután kiderült, hogy az illető egy idős nő.

A nő személyazonossága még mindig rejtély, azonban a régészek vasárnapi bejelentése szerint több kulcsfontosságú információ tárult fel a hölgy kiétét illetően. Az asszonyt a 13. század végén vagy a 14. században temethették el, tehát jóval korábban, mint a királyt. A csontok elemzése során kiderült, hogy magas társadalmi státusú lehetett, ugyanis egészségesen táplálkozott, valamint igen szép kort élt meg.

Érdekesség, hogy III. Richárd egyedül képviseli az erősebbik nemet, rajta kívül ugyanis csak nőket temettek el a templom területén. „Természetesen arra számítottunk, hogy szerzetesekbe botlunk. Kissé meglepő volt, amikor kiderült, hogy a király kivételével mindenki nő” - mondta Mathew Morris ásatásvezető a LiveScience-nek.

A történelmi feljegyzések szerint több nő is kapcsolatban állt a kolostorral mint lelkes támogató és adományozó. Két másik nő 40-50 évesen hunyt el, őket fakoporsóban temették el a templomban, a radiokarbonos kormeghatározás szerint 1270 és 1400 között. Egyikőjüknek csípőproblémája volt, s mankóval tudott csak közlekedni, míg a másik valószínűleg egész életében nehéz súlyokat emelgetett, vagyis fizikai munkát végzett. A szakértők szerint a negyedik asszony csontjait a reformáció során - mikor a templomot feldúlták - kiásták eredeti helyéről, s egy másik gödörbe hantolták el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár