2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Radar mutathatja meg Nofertiti elveszett sírját

2015. október 26. 13:26 MTI

Engedélyezte az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium szakértői bizottsága a radar használatát Tutanhamon fáraó sírjában annak tisztázására, hogy valóban vannak-e ott rejtett kamrák, amelyek egyikében a szépségéről és nagy hatalmáról híres Nofertiti királyné - a fáraó anyja - lehet eltemetve, miként azt egy tekintélyes brit régész állítja.

A bizottság tagjai azután engedélyezték a georadar használatát, hogy biztosították őket arról, sem a radar, sem a kutatás során használt egyéb berendezések nem tesznek kárt a királysírban - jelentette be csütörtökön Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter. A radarozást azután kezdik meg, hogy megkapták az összes szükséges engedélyt, várhatóan novemberben - közölte a minisztérium szóvivője.

Nicholas Reeves brit régész, az Arizonai Egyetem kutatója szeptemberben érkezett Egyiptomba a minisztérium meghívására, és első helyszíni kutatásai után kijelentette: minden jel arra utal, hogy Nofertiti valóban a Tutanhamon-sírban fekszik. Október 1-jei sajtótájékoztatóján Reeves digitális felvételekkel támasztotta alá elméletét arról, hogy Tutanhamon sírját eredetileg egy királynénak építették, méghozzá "egy olyan kimagasló királynénak, aki a fáraók kiváltságaival bírt".

Reeves hangoztatta, hogy a díszítések 80 százaléka azt jelzi, a sír nő számára épült. Szerinte csak utólag alakították át a Krisztus előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamonnak. A neves régész azt is elmondta, hogy a sír keleti falán található színes díszítések alatt repedések húzódnak, amelyeket vakolattal fedtek le, és amelyek egy titkos ajtó peremeit jelezhetik. Szerinte a fal mögött két, eddig ismeretlen kamra húzódhat meg. Reeves első kutatásai eredményének ismeretében az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter azt mondta, hogy "az évszázad felfedezésére" számít.

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Tutanhamon i. e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben. A szakembereket régóta foglalkoztatja az a rejtély, miért kisebb Tutanhamon sírja a többi fáraóéhoz képest, és a sír formája miért igazodik inkább az egyiptomi királynék temetkezési helyéhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár