2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Pöcegödörbe süllyesztett iratokkal és szalma alá rejtett uránnal ért véget a náci atomprogram

2020. június 5. 18:43 Múlt-kor

A Big hadművelet

A Big („Nagy”) névre keresztelt misszió keretében Pash és emberei 1945. április 22-én két páncélozott autóval, négy, géppuskával felszerelt dzsippel és zsákmányolt német fegyverekkel felszerelkezve ellenséges területre léptek.

Habár a náci rezsim már összeomlóban volt, a szövetséges csapatok ekkor még tartottak a német propaganda által sokat emlegetett „Werwolf” („Vérfarkas”) egységektől, amelyek gerillahadviseléssel voltak hivatottak hátráltatni Németország megszállását (a valóságban az ilyen egységek szervezetlenek és rosszul felszereltek voltak, a háborúba belefáradt lakosság pedig jórészt kerülte a további konfliktust).

Az előrenyomuló szövetséges csapatok előtt haladva a „Villám A” emberei a Baden-Württemberg tartománybeli Heidelberg város környékét fésülték át, majd délre vették az irányt Haigerloch felé. Szerencséjükre az itteni lakosság már nagyon várta a háború végét, és barátságosan, fehér zászlókkal üdvözölte a kis létszámú egységet.

A hegyvidéki várostól nem messze egy barlangban megtalálták, amit kerestek: a barlangot lezáró ajtó feltörése után egy teljes laboratóriumra bukkantak, benne egy működő tesztreaktorral (amelynek uránkomponensei azonban hiányoztak). A laboratóriumban néhány hordó nehézvizet is találtak. Egy elfogott kutató elárulta, hogy az urániumelemeket egy közeli pajtában, szalma alá rejtették el.

A laboratóriumot másnap szétszerelték, az el nem távolítható berendezést pedig megsemmisítették. Pash ezután két részre osztotta csapatát, hogy nyomába eredjenek a többi tudósnak, akik itt dolgoztak. Az egyik egység a közeli Tailfingenbe vonult, ahol tűzharcba keveredtek, a másikra Bisingenben támadtak rá a helyiek, azonban végül az amerikaiak pacifikálták a települést.

Április 24-én a „Villám A” újabb felfedezést tett: egy helyi textilgyárban és a környező épületekben szintén kutatólabort rendeztek be Heisenberg tudósai, akik közül 25-öt a helyszínen el is fogtak.

A kihallgatások során kiderült, hogy kutatásaik iratanyagát nem semmisítették meg a felsőbb parancsnak megfelelően, ehelyett egy légmentesen lezárt hordóban egy közeli emésztőgödörbe rejtették.

Pash beosztottjaira bízta a piszkos munkát, akik végül sikerrel jártak: megtalálták az émelyítő mocsok mélyére süllyesztett hordót, egy nem messze fekvő mezőn pedig további nehézvizes hordókat és urániumkockákat találtak meg elásva.

Az amerikaiak megtalálták Heisenberg irodáját is, azonban a fizikus már egy hete nem volt ott: vonattal, illetve kerékpárral indult útnak családjához Bajorországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A haigerlochi reaktor makettja a helyi múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Heisenberg 1940-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Boris Pash ezredes (j) csapatával Németországban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár