2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Pöcegödörbe süllyesztett iratokkal és szalma alá rejtett uránnal ért véget a náci atomprogram

2020. június 5. 18:43 Múlt-kor

A vezető fizikus felkutatása

A Big hadművelet ezzel véget ért, azonban Pash mindenáron Heisenberget akarta. A nyomokat követve, óvatosan – ekkoriban még mindig sokan tartottak attól, hogy a németek az utolsó pillanatban bevetnek valamilyen „csodafegyvert” – a bajorországi Alpokba vetette magát.

Miután a német ellenállók felrobbantottak egy fontos hidat, a „Villám A” járműveit hátrahagyva, gyalog kelt át egy meredek szurdokon. Az ezredessel együtt összesen húsz főt számláló csoport végül megérkezett a Walchensee tónál fekvő Urfeldbe, ahol egy mintegy 700 főt számláló SS-kontingenssel álltak szemben.

A németek azt hitték, egy nagyobb amerikai erő előőrsével van dolguk, így megadták magukat. Pash igyekezett fenntartani a látszatot, amíg Heisenberg után kutatott. Néhány helyi lakos kikérdezése után végül 1945. május 2-án megtalálta a fizikust családjával együtt egy erdei faházban. A birodalom vezére, Hitler ekkor már két napja halott volt.

A nyugati szövetségesek által elfogott német atomtudósokat – köztük Otto Hahn, Max von Laue és mások, összesen tízen – a brit hírszerzőszerv, az MI6 egy biztonságos, lehallgatókészülékekkel ellátott házába vitték az angliai Cambridge közelében.

A Farm Hall nevű birtokon történt kihallgatások során a fizikusok azt vallották, személy szerint nem értettek egyet a nácizmussal, és valójában diszkréten szabotálták a programot, hogy Hitler ne juthasson atomfegyverhez.

A tudósok lehallgatott beszélgetései más képet festettek: miután értesültek a hirosimai atomtámadásról, egymás közt hangot adtak elképedésüknek, hogy az amerikaiaknak sikerült elkészíteniük a fegyvert, amihez ők még csak közel sem jártak.

Hahn – habár nem volt a fegyverfejlesztő csoport tagja – a maghasadás felfedezőjeként személyes felelősséget érzett amiatt, hogy tudományos eredményei annyi ember halálához vezettek. Habár a többi tudós személyes meggyőződését nem lehetett biztosra venni, annyi nyilvánvaló volt: nem a tudósok állítólagos önszabotálásán múlt, hogy a Harmadik Birodalom nem fejlesztette ki az atombombát.

A német atomprogram a rendelkezésre álló erőforrásokban messze elmaradt a Manhattan-tervtől, és a kezdeti előny ellenére az Egyesült Államokban dolgozó nemzetközi gárda a háború során átvette a tudományos versenyben a vezetést.

Az Alsos program minden részlete ma sem teljesen nyilvános, azonban a digitalizálás előrehaladtával egyre több anyag válik nem csupán kutathatóvá, de könnyen elérhetővé is. A kaliforniai Stanfordban található Hoover Intézet könyvtára – amely Pash ezredes a misszióval kapcsolatos papírjait és naplóját őrzi – például nemrégiben elérhetővé tette az ezredes filmes anyagát is Youtube-csatornáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A haigerlochi reaktor makettja a helyi múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Heisenberg 1940-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Boris Pash ezredes (j) csapatával Németországban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár