2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolostor kőpadlójában

2018. február 8. 13:07

A Candelarhynchus padillai egy vékony, hosszúkás alakú, a mély tengereket kedvelő hal volt, amely mintegy 90 millió évvel ezelőtt élt, talán egy kicsit a mai barrakudákhoz hasonlíthatjuk. A régészeknek, történészeknek, de még a biológusoknak sem volt mindezidáig fogalmuk arról, hogy a kolumbiai La Candelaria (ma Bogotá része) 17. században épült kolostorában egy tökéletesen épen maradt fosszíliája látható a 15 évvel korábban lerakott kőpadlón. Nemrég egy tíz esztendős fiú azonban felfigyelt rá.

Fosszilizált halra bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolostor kőpadlójában

Az ifjú felfedező előkapta a telefonját, lefotózta az őskövületet, és elküldte a helyi Paleontológiai Kutatóközpont egyik szakértőjének, aki bevonta kutatópartnerét, a kanadai Alberta Egyetem egyik munkatársát, hogy vegye szemügyre a több mint 40 centiméteres kövületet. A kanadai doktorandusz, Oksana Vernygora által vezetett biológus csapat egy új fajként azonosította a fosszíliában látható halat, amely a kréta korszakban úszkált a mélytengerekben. További különlegessége az esetnek, hogy a fosszília másik oldalát is megtalálták egy 10-12 méterrel távolabbi járólap-darabkán.

„Nagyon ritka dolog a kréta korszakból származó hal teljes fosszíliájára bukkanni” – magyarázta Vernygora. „Ami a legjobban meglepett engem, az az, hogy 15 év után, amely során számos lábbeli koptatta a kőzetet, még mindig sértetlen. Ez az igazán elképesztő” – tette hozzá.

Általában valóban nagyon ritkán fordul elő, hogy ember által létrehozott anyagokban fosszíliák bukkanjanak fel. Leginkább azokon a területeken lehet erre esély, amelyek alapból gazdagabbak az ilyen jellegű leletekben. És legtöbbször igen nehéz észrevenni anélkül, hogy tudná az ember, mit is keres valójában. A kutatók most abban reménykednek, hogy a hal fosszíliája segítségével  fontos információkhoz juthatnak a 90 millió évvel ezelőtt úszkált élőlényről, valamint hogy a tengeri élőlényeknek miként sikerült alkalmazkodniuk a változó környezethez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár