2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolcvannégy esztendős korában kimúlt „Hitler aligátora”

2020. május 28. 14:59 Múlt-kor

A Saturn névre hallgató hüllő túlélte a Berlini Állatkertet érő pusztító bombázást, és állítólagos gazdáját, Hitlert is, hogy végül a kommunista ősellenség fővárosában szórakoztassa a nagyérdeműt.

Három homályos év

Saturn, az aligátor hollétéről 1943 és 1946 között nincs információ. Egyesek úgy vélik, hogy 1943-tól Adolf Hitler haláláig a náci vezér vendégszeretetét élvezte, mint a Führer egyik egzotikus házi kedvence.

Saturn május 22-én, 84 éves korában fejezte be földi pályafutását a Moszkvai Állatkertben. A hüllő, miután átélte élete talán legnagyobb traumáját – előző otthona, a Berlini Állatkert 1943-as szétbombázását – messze tovább élt, mint fajtársai, hiszen az aligátorok átlagos élettartama valahol 30 és 50 év között van.

A Mississippi vadonjában születése után nem sokkal, 1936-ban befogott Saturnt még abban az évben a Berlini Állatkertbe szállították. Innen 1943. november 23-án, miután a szövetségesek bombázása során az Akvárium telitalálatot kapott, nyoma veszett.

A támadást követően sokan úgy vélték, hogy Saturn a többi, mintegy 20-30 aligátorral és krokodillal együtt odaveszett.  Saturn azonban a szerencse kegyeltje volt, mivel azon körülbelül száz állat közé tartozott, amelyek az állatkert 16 ezres állományából túlélték a háborút.

Az aligátor hét éves volt, amikor eltűnt, és 1946-ban a britek akadtak rá a megszállt városban. Tőlük került a szovjetekhez, akik a Moszkvai Állatkertbe szállították.

Az intézmény egy közleményben búcsúzott szeretett aligátorától:

„A Moszkvai Állatkertnek nagy megtiszteltetés, hogy 74 éven keresztül otthont adhatott Saturnnak. Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy Saturn egy korszakot jelölt számunkra. A második világháborús győzelem után érkezett hozzánk, és egészen itt volt velünk diadalunk 75-ik évfordulójáig. Nagy boldogság mindannyiunknak, hogy bele tudtunk nézni szemeibe, csak csendben a közelében lenni. Sokunkat gyermekként látott, és reméljük, hogy nem okoztunk neki csalódást.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A berlini állatkert 1945-ben, a háttérben a Brandenburgi kapu – az állatkert területének nagy részét művelés alá vonta a város éhező lakossága (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár