2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

New York egyik legszebb templomában csendültek fel Ligeti György dallamai

2023. október 2. 12:21 MTI

Emlékkoncerttel ünnepelték New Yorkban Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulóját pénteken.

emlékkoncert
Kép forrása: Liszt Institute New York – Liszt Intézet New York / Facebook

A belvárosban, Manhattanben, a Szent Péter templomban (Saint Peter's Church) tartott eseményt a New York-i Liszt Intézet szervezte.

A hangversenyen a zeneszerző ismert művei hangzottak el orgonán és zongorán, valamint énekművei is felcsendültek. Többek között a 100 metronómra komponált Poéme symphonique, és a filmzeneként ismertté vált Musica Ricercata, valamint Arany János és Weöres Sándor verseiből komponált dalai szerepeltek a műsoron.

Az eseményen kiemelt vendégként lépett fel és tartott megnyitót Martin Bresnick, Ligeti utolsó tanítványa, a Yale Egyetem zeneszerzés tanszékének professzora.

A fellépő művészek között volt Lisa Moore és Sarkadi Viktória zongoraművész, Karosi Bálint orgonaművész, valamint Lökösi Mária énekművész.

Martin Bresnick azt mondta, „szoros személyes együttműködésünk során vált világossá számomra, hogy mennyire mérhetetlenül fantáziadús, ideológiákkal szembemenő zeneszerző volt Ligeti, aki fáradhatatlan és határtalan kíváncsiságot tanúsított minden iránt, amit újnak, szépnek, hasznosnak tartott a zenében.”

Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója arra mutatott rá, hogy Ligeti mindig az újszerűségre törekedett, műveiben a magyar kreativitás esszenciája is megtalálható.

Ligeti Györgyöt a kortárs zene nyelvezetének egyik megújítójaként szokták emlegetni, akinek széles horizontú zenei világát a legkülönbözőbb zenei és társművészeti stílusok alakították.

Ligeti György 1923 május 28-án született az erdélyi Dicsőszentmártonban. Budapesten a Zeneakadémián tanult, az 1956-os forradalom bukása után Bécsben telepedett le.

Többször járt az Egyesült Államokban, ahol a Stanford Egyetemen vendégprofesszoraként is töltött időt. 2006-ban Bécsben halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár